GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
25 : Francesc de Cabanyes (Segle XVII)

25 : Francesc de Cabanyes (Segle XVII)


Militar català, heroi de la Guerra de Separació (1640-1652). Al capdavant de la seva companyia de miquelets va ser un dels protagonistes de la victòria dels catalans sobre les tropes castellanes comandades per Pedro Fajardo, marquès de los Vélez, durant la batalla de Montjuïc (26 de gener de 1641).  

Cabanyes va crear el cos de Miquelets, l’any 1640. Va organitzar -i va finançar de la seva butxaca- un cos armat que havia de funcionar com a força auxiliar, hereva de la tradició almogàver, especialment destinada a acomplir accions especials de suport a tropes regulars. Els miquelets tindrien un paper molt destacat durant la Guerra de Successió a favor del bàndol de la terra i del rei Carles III. Tot i que, en un primer moment, el cos va rebre el nom de Companyia d’Almogàvers, aviat van ser batejats popularment amb el nom de miquelets, pel nom d’un dels seus primers caps, Miquelot de Prats.  

L’any 1905, la ciutat de Barcelona va voler homenatjar-ne el record batejant un carrer amb el seu nom: el carrer de Cabanyes, al barri del Poble Sec. Tanmateix, els enemics de la terra, que tenen bona memòria i coneixen el valor de la història millor que nosaltres, quan van tenir l’oportunitat, van aprofitar per tergiversar la personalitat de l’home que els recordava una de les derrotes més humiliants que han patit i que va ser el fundador d’un dels cossos militars més eficaços en la lluita per les llibertats del país. L’any 1949, les autoritats franquistes van rebatejar el carrer amb el nom de Poeta Cabanyes, en referència a Manuel de Cabanyes, poeta preromàntic vilanoví que va viure entre 1808 i 1833 i del qual no es coneix cap obra en català, ni cap obra que hagi passat als annals de la literatura mundial. No volem discutir els mèrits de l’insigne poeta, ni el dret a ser recordat. Segurament, però, l’únic mèrit que l’hi van trobar els autors de la manipulació va ser el de poder utilitzar el seu nom per amagar la identitat del patriota Cabanyes. 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici