GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
27 : Lluís de Langle (Segle XV)

27 : Lluís de Langle (Segle XV)


Astrònom català al servei de Renat d’Anjou. Autor del Liber de figura seu imagine mundi (c.1456), tractat cosmogràfic que es considera fortament influït per l’Imago mundi (1410) de Pierre d’Ailly, tot i que l’historiador Ramón Fernández Pousa que va donar a conèixer aquest manuscrit prova l’originalitat i la independència de l’obra del català respecte de la del cardenal francès.  

Lluís de Langle és autor també d’una traducció catalana del Sefer ha-Modalot o Llibre de les nativitats (1448), obra d’Abraham ibn Ezra, famós matemàtic i astrònom jueu, nascut a Tudela al voltant de l’any 1092.  

Com de Langle, Colom va estar al servei de Renat d’Anjou i segurament tots dos es devien conèixer o, si més no, l’almirall devia conèixer la seva obra. Ho demostra el fet que les anotacions que Colom va fer en l’exemplar que posseïa del Imago mundi de Pierre d’Ailly que l’influí fortament ja que defensava l’esfericitat i la rotació de la terra, reprodueixen passatges del Liber de figura seu imagine mundi de de Langle.  

El nom d’aquest astrònom català com el de molts altres compatriotes ha patit els més diversos avatars. Com que llatinitzat dóna Ludovicus de Angulo, la seva castellanització va donar Luís de Angulo, fet que s’aprofita per disfressar completament el seu cognom original i, de passada, la seva nacionalitat. El trobem citat com a Loys de Langle, Louis de Langle o Louis of Angle. 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici