GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
29 : El comtat de Roses

29 : El comtat de Roses


Aquest Comtat fou eregit pel Rei Ferran II a Girona, l’1 de setembre de 1497. Però no fou a l’Empordà on aquest Comtat existí, tal i com sembla que seria lògic, sinó que aquest era un Comtat a les Índies, més concretament a les Antilles, l’únic lloc explorat i dominat per aquelles dates. Cal destacar que aquest document el signa el Rei Ferran tot sol, sense la signatura de la Reina Isabel de Castella, teòrica sobirana de les terres americanes recentment descobertes, segons la historiografia oficial. Primera incongruència.

  I el més curiós és que el beneficiat per la concessió d’aquest novament creat Comtat fou un estranger: l’Ambaixador de la República de Venècia anomenat Francesco Capello [1]. Això és senzillament impossible que es concedeixi, llavors com ara sinó més, un títol nobiliari a un estranger. Segona incongruència.

  Resulta, però, que com per casualitat, en aquells temps l’Ambaixador dels Catalans a Venècia es deia Mateu Capell ( Matheu Capel ) [2].

  És obvi que es tracta d’una casualitat massa grossa com per que ens la poguem empassar tan fàcilment: que l’Ambaixador de Catalunya a Venècia es digui CAPELL al mateix temps que l’Ambaixador de Venècia a Catalunya es diu CAPELLO. Tercera incongruència.

  La conclusió és que el Comtat de Roses fou donat a un català anomenat Capell, probable parent directe del que fou Ambaixador a Venècia, sinó el mateix. Es tracta d’un altre intent de descatalanitzar la Descoberta i la Conquesta d’Amèrica, mirant de convertir, com sempre, els catalans en castellans o italians.

  Val a dir que d’aquest Comtat de Roses no n’he trobat cap notícia posterior. Era un Comtat amb el nom segurament massa català i va caldre esborrar-lo.

  Un altre misteri que queda pendent de resoldre.

Nota:

  [1] Documentos sobre Relaciones Internacionales de los Reyes Católicos, edició preparada per l’Antonio de la Torre, Volum V 1495-1497, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Patronato “Marcelino Menéndez y Pelayo”, Biblioteca “Reyes Católicos”, Documentos y Textos, Número XII, Barcelona, 1965, p.321-323.

  [2] Nota (1), pp. 503-504.

Carles Camp



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici