GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
39: Marco Polo

39: Marco Polo


 Segons llegeixo en el web d’Histocat en un article signat pel professor Bilbeny, en el tema de Marco Polo ens trobem més davant d’una llegenda que d’altra cosa. El Sr. Bilbeny es basa en el llibre escrit pel Sr. John Larner. M’agradaria afegir-hi la informació que sobre Marco Polo es pot trobar en el llibre del Sr. Frances Wood : Va anar Marco Polo realment a la Xina ?

  El Sr. Frances Wood és cap del departament de xinès de la British Library i ja fa temps que el Sr. Wood trobava estrany que no trobés ni rastre d’un visitant venecià com Marco Polo en els ben proveïts arxius xinesos de l’època. L’estranyesa ve pel fet de que els buròcrates xinesos tenen merescuda fama de recollir nombrosa documentació sobre la presència de molts occidentals. Al Sr. Wood li sembla poc probable que si realment el Marco Polo hagués servit com emissari especial al gran Ca (Kahn), aleshores que la seva presència no aparegui documentada.

  La llegenda diu que el llibre dels viatges del Marco Polo fou escrit per ell mateix (o bé contada per ell a l’escriptor Rustichello) a la presó de Gènova el 1298. En la famosa narració dels seus viatges, aquest va viatjar a la Xina el 1271 amb el seu pare també mercader (curiosament coincidint en les dates amb l’ambaixada enviada pel rei en Jacme tal i com es pot llegir en un article del Sr. Manel Capdevila que apareix en aquest mateix web, està documentat que el rei en Jacme havia enviat un ambaixador a la Xina i havia rebut una ambaixada del gran Ca pels voltants del 1270. A més són molt interesants i aclaridors tant els comentaris sobre la pólvora com sobre el paper que apareixen en aquest article).

  A la Xina, el viatger va conèixer al gran emperador Qubilai Khan i aquest impressionat pel visitant, el nomena el seu emissari especial, enviant-lo en diferents missions per diverses províncies xineses.

  El Sr. Frances Wood utilitzant mètodes d’investigació històrica que veurem més endavant, arriba a la conclusió de que si el Marco Polo realment va existir, aleshores que mai va ser a la Xina i que la seva narració podia haver-se basat en guies escrites sobre la Xina procedents de Pèrsia o Aràbia, que podien perfectament haver arribat a mans d’una família de mercaders com la de Marco Polo.

  Els mètodes de recerca que utilitza el Sr. Wood no són ni l’ADN ni el 14C sinó la lògica i el sentit comú en temes de tan marcat sentit cultural com són la gastronomia o la cal.ligrafia.

  En la narració dels viatges del Marco Polo, mai es fa cap referència al costum de beure te (aleshores desconegut a Europa), a pesar de que en la narració es comenten àmpliament les diferents varietats dels “famosos” vins xinesos.

  En la narració dels famosos viatges tampoc s’esmenta cap vegada l’ús de palets per menjar, essent aquesta una de les més òbvies diferències respecte a Europa.

  Tampoc hi apareix cap referència a la cal.ligrafia xinesa, quan és evidentíssima la diferència abismal tant estètica com conceptual respecte l’alfabet romà vigent a Europa.

  És del tot inversemblant que aquests “detallets” poguessin passar desapercebuts per un viager cultivat i refinat com havia de ser el “fabulat” Marco Polo.

E.R.

  Nota: Més informació sobre el treball del professor Frances Wood es troba en el llibre que l’autor va escriure al respecte :

  • Títol : Did Marco Polo go to China ?
  • Ed : Westview Press, 1995
  • Autor : James Wood


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici