GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
45: La Carta d

45: La Carta d'En Colom al Gran Ca: prova de l'origen català del viatge de descoberta"


Al simposi de l'any passat vaig parlar del palès pas de la pólvora cap a occident per Catalunya (per molts motius que vaig detallar entre ells la gran quantitat de termes catalans al lèxic castellà de les armes fins l'extrem de que els més importants "pólvora" i "salnitre", vénen del català).

  Vaig explicar també que hi ha proves documentals de que el rei en Jacme va fer servir pólvora a la conquesta de València i que al Museu la "Real Armeria de Madrid", hi ha unes armes de mà molt primitives que van ser enviades el S.XIX des de Mallorca juntament amb el famós elm del Drac, i el seu director es va limitar a dir "esto es imposible".

  En acabar la meva ponència l'amic Ferran Margarit em va venir a veure ensenyant-me unes fotografies d'uns personatges fàcilment identificables com mandarins, i li vaig preguntar: Xina?, i ell em va contestar: no Ripoll...

  Va continuar dient, que a la pàgina 182 del llibre d'en Garrigues "Colom català" parla de la recepció a Perpinyà, per part de Jacme I, d'una ambaixada del Gran Ca, i que el meu lligam de Catalunya amb la pólvora (que jo intuïa a través dels moros) podia explicar-se per aquesta "provada relació" de Jacme I amb Xina. En Jordi Bilbeny m'havia fet aquesta pregunta: Per què si els moros tenien la pólvora i nosaltres no, els varem poder vèncer? Les nostres armes portàtils aportades pels xinesos a partir d'aquesta ambaixada, van ser definitives contra els canons dels moros, que no servien per a defensar.

  Els ambaixadors del Gran Ca al seu seguici forçosament havien de portar artesans que ens van ensenyar la fabricació i ús de la pólvora i a Catalunya es donaven uns fets importants per a que el coneixement de la pólvora caiguès en bona terra de llavor: Teníem alquimistes (Ramon Llull, Arnau de Vilanova) i teníem salnitre (coves de Collbató, conegudes des del Neolític).

  Com a colofó varem passar a ser el "bressol" europeu del paper (el paper maché està directament lligat amb l'ús de la pólvora) quan Jacme I va conquerir Xàtiva -- Al Edrisi, viatge per l'Islam 1150 - El rei en Jacme va ser el primer en fer servir paper per a documents oficials a partir de la conquesta de València i valencians eren també els artesans que van establir els molins de paper per tota Europa (encara que paper ve de "papirus", el terme anglès "paper" ve directament del català).

  Van ser catalans els que amb la pólvora van conquerir Múrcia, Almeria (Castell de Ferro, Roquetas), Màlaga, Sevilla (que es va conquerir per mar, quina marina tenia Fernando III?) i Melilla (Pere d'Estopinyà), molt important va ser el rol dels catalans a la conquesta de Granada i desprès de Nàpols (arquebusos) passant pel descobriment d'Amèrica i tot això a partir d'aquesta ambaixada!

  Amb aquests ambaixadors xinesos identificats, la història va agafant forma, en Jordi Bilbeny fa molts anys que em diu que Marco Polo podria ser que fos valencià, el cercle es va tancant...

  (Ponència presentada al 5è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica 2006.)

Manel Capdevila



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici