GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat

Rutes. Excursions

Tertúlies

Fes-te col·laborador

Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Ruta Guerra de Separació 2 (5 abril 2008)


cartell anunciador de la ruta

En aquesta segona part de la ruta 1640, en Jordi Peñarroja se centra especialment en dos personatges clau per entendre el context polític d’aquells moments. Estem parlant del virrei Dalmau de Queralt i Codina, comte de Santa Coloma per una banda, i d’en Pau Claris i Casademunt, president de la Generalitat, i qui va proclamar la primera república catalana per l’altra.

La ruta comença al lloc que, abans de la demolició de les muralles, s'anomenava Passeig sota Muralles. Estem a prop del Portal de Mar, i aquesta muralla és molt artillada. De fet, en el Quixot, ja se'n parla quan aquest arriba a Barcelona, concretament en el passatge en què hi ha unes celebracions que es fan per la captura d'un vaixell algerià.

Algunes dades curioses són, per exemple, el fet que el carrer Ample en una ciutat medieval era un carrer realment molt ample. Allà s'hi feien curses de cavalls.

Ens anem perden a poc a poc pels carrers que van viure aquella terrible revolta que va desembocar en la Guerra dels Segadors.

Mostres

En Vilana Perlas és un altre d'aquests catalans que s'han perdut en la memòria, però cal recordar que va ser un dels personatges més poderosos de l'època. Austriacista declarat, era el secretari de l'arxiduc Carles, i en acabar la guerra i ja a la cort austríaca, va ocupar el lloc de secretari d'estat i responsable dels afers de la corona hispànica.

 

 El palau d'en Vilana Perlas


En Pau Claris va néixer en algun dels pocs números que conformen el carrer de la Palma de Sant Just, i com a totes les criatures d'aquella època, va ser batejat a l'església de Sant Just, que encara avui en dia ostenta una curiosa prerrogativa legal pel que fa a les darreres voluntats dels difunts, que us sorprendrà.

 

 El barri d'en Pau Claris

 

 El carrer de la Palma de Sant Just


Finalment, en Jordi Peñarroja, ens explica el periple i misteris que envolten la desaparició de les restes d'en Pau Claris. Un misteri que potser mai resoldrem.

 

 Lloc de la desapareguda esglèsia de Sant Joan de Jerusalem

 

 

 

 

 

 

 

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici