GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
77: La devoció de la ciutat de Santos a la Verge de Montserrat

77: La devoció de la ciutat de Santos a la Verge de Montserrat


 La ciutat de Santos, una de les ciutats més antigues del Brasil, té com a patrona la Mare de Déu de Montserrat.

Els primers assentaments portuguesos al Brasil van ser a l’estuari de Santos, on van fundar, a l’illa de Sâo Vicente, la ciutat de Sâo Vicente, la ciutat més antiga del Brasil, l’any 1532. A la mateixa illa, uns quants anys més tard, el 1546, hi van fundar la ciutat de Santos.

Segons la versió oficial, el governador general del Brasil, Francisco de Sousa –per cert, la seva dona era parent de Francesc de Borja- gran devot de la Mare de Déu de Montserrat, en va introduir el culte al Brasil el 1590. Va construir una capella a Tacagipe, a Bahia; va portar-ne una imatge al monestir de Nossa Senhora da Conceiçâo a Sâo Sebastiâo do Rio de Janeiro i va aixecar una ermita a la vila de Sâo Paulo de Piratininga. I, quan va passar per les capitanies del sud del país, va fer erigir una capella a la vila de Santos, que amb el temps, seria declarada oficialment Padroeira da Cidade, és a dir, patrona de la ciutat.

Hi ha, però, una versió alternativa que explica que durant el saqueig del pirata Thomas Cavendish, el 1591, la població santista es va refugiar en un dels turons de la ciutat per fugir dels pirates. En aquest turó, hi havia una capella, a la qual un hidalgo espanyol havia dut una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, d’on provindria el nom del turó. La població resava a la capella de Montserrat quan els pirates van començar a pujar pel turó per atacar-la. De sobte, una esllavissada de terra –atribuïda a la Mare de Déu- els va fer fugir. Des d’aleshores la devoció a Montserrat a la ciutat de Santos no va parar de crèixer fins a convertir-la en patrona de la ciutat. Si fem cas d’aquesta versió, l’existència d’una imatge de Montserrat i del seu culte, seria anterior a Sousa, que no arribaria a la zona paulista fins al 1599.

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici