GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808
Actualitat

Articles i documents

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Gustau Adzerias. El bicentenari (part 1)


LA GUERRA DE 1808-1814
INSURRECCIÓ, GUERRA I REVOLUCIÓ
EN EL PRINCIPAT DE CATALUNYA

EL BICENTENARI (PART 1)

Gustau Adzerias

 

 

El passat 2 d’agost, Europa Press difonia la noticia que el Consell de Govern de la Comunitat de Madrid havia creat la Fundación Dos de Mayo Nación y Libertad, per tal d’organitzar els actes commemoratius del bicentenari del 2 de maig de 1808. Aquesta notícia, unida a la comunicació feta fa un temps per Madridpress, anunciant els actes preparats per l’ajuntament de Móstoles per commemorar el mateix fet, amb una programació d’actes d’una durada de prop de dos anys, inclosa la presència del rei d’Espanya el dia del bicentenari, el 2 de maig de 2008; i sempre tenint present el treball de fons que porta a terme l’Asociación para el estudio de la Guerra de la Independencia (1998-2008), em fan pensar que els fets del 2 de maig de 1808 a Madrid quedaran associats, d’una manera inqüestionable i per sempre més, amb el concepte de nació espanyola i el paradigma de la lluita per la llibertat.


Fins ara he cregut que els sagnants aldarulls dels dies 1 i 2 de maig de 1808, protagonitzats pels habitants de Madrid conjuntament amb uns pocs militars, sobretot de l’arma d’artilleria, contra les tropes imperials de Murat, i amb la conseqüent repressió del dia 3, no tenien res a veure amb el “levantamiento, guerra y revolución” que va sacsejar el regne d’Espanya entre els anys 1808-1814, i que també afectar, com no podia ser d’altra manera, la província espanyola de Catalunya.
Aprofitant el període de vacances, vaig proposar-me fer un recull de tota la informació que tenia als meus arxius sobre el tema, ampliar-la dintre les meves possibilitats i intentar arribar a conclusions que, d’entrada, admeto, si més no, podrien resultar polèmiques. Aquest article el bastirem, sobretot, amb documents oficials publicats en forma de bans, reials decrets, manifestos, etc.


Com que el tema pot resultar en extrem llarg i dens, aquest article el dividirem en tres parts: la primera, amb els fets dels mesos de març i abril; la segona, amb els de maig i juny; i a la tercera part, estudiarem els fets del “Dos de Mayo”, i intentarem treure’n conclusions. No repetirem tots els fets explicats en la meva recopilació publicada en l’article “Antecedents (1792-1808)”, però en detallarem algun fet significatiu i en transcriurem els documents justificatius.


A conseqüència dels fets previs al cop d’estat d’Aranjuez, i a causa dels rumors i tensions creades pel viatge dels reis a Andalusia, Carles IV va signar un decret per ser publicat a tot el regne amb el text següent:


El Excmo. Sr. D. Pedro Cevallos, primer Secretario de Estado y del Despacho, me ha remitido con Real órden de este día un Decreto original que S.M. se ha servido dirigirle, cuyo tenor es el siguiente:

Amados vasallos mios: vuestrs noble agitacion en estas circunstancias es un nuevo testimonio que me asegura de los sentimientos de vuestro corazon; y Yo, que qual padre tierno os amo, me apresuro á consolaros en la actual angustia que os oprime. Respirad tranquilos: sabed que el Exército de mi caro Aliado el Emperador de los Framceses atraviesa mi Reyno con ideas de Paz y de amistad. Su objeto es trasladarse á los puntos que amenaza el riesgo de algun desembarco del enemigo; y que la reunion de los cuerpos de mi guardia, ni tiene el objeto de defender mi Persona, ni acompañarme en un viaje que la malicia os ha hecho suponer como preciso. Rodeado de la acendrada lealtad de mis vasallos amados, de la qual tengo tan irrefragables pruebas, ¿qué puedo Yo temer?. Y quando la necesidad, urgente lo exigiese, ¿podria dudar de las fuerzas que sus pechos generosos me ofrecian? No: esta urgencia no la verán mis Pueblos Espanyoles; tranquilizad vuestro espíritu: conducios com hasta aquí con las tropas del Aliado de vuestro buen Rey; y vereis en breves dias restablecida la paz de vuestros corazones; y á Mi gozando la que el Cielo me dispensa en el seno de mi Familia y vuestro amor. Dado en mi palacio Real de Aranjuez á 16 de Marzo de 1808= YO EL REY= A Don Pedro Cevallos

Lo participo á V. en conformidad de lo que se me encarga por la citada orden, para que inmediatamente disponga se publique en esa Capital y Pueblos de su Partido, y me dé aviso de haberlo executado= Dios guarde á V. muchos años. Madrid 16 de Marzo de 1808= D. Arias Mon.

Aquest Decret va ser publicat a Barcelona per Ezpaleta el 26 de març de 1808, a 7 dies del cop d’estat. Cal que recordem que el dia 23 Murat havia entrat triomfalment a Madrid i que el dia 24 ho feia Ferran VII.
El cop d’estat d’Aranjuez, va quedar materialitzat pel reial decret d’abdicació de Carles IV a favor de Ferran, príncep d’Asturies, que diu

Como los achaques de que adolezco no me permiten soportar por mas tiempo el grave peso del gobierno de mis reynos, y me sea preciso para reparar mi salud gozar de un clima mas templado de la tranquilidad de la vida privada, he determinado despues da la mas seria deliberacion abdicar mi Corona en mi heredero y mi muy caro hijo el príncipe de Asturias. Por tanto es mi real voluntad que sea reconocido y obedecido como rey y señor natural de todos mis reynos y dominios. Y para que este mi real decreto de libre y espontánea abdicacion tenga su éxito y debido cumplimiento, lo comunicareis al Consejo y demas á quien corresponda.= Dado en Aranjuez, á 19 de Marzo de 1808.= YO EL REY.= A Don Pedro Ceballos.

Una vegada reeixit el cop d’estat d’Aranjuez, i transcorreguts dos dies de calma, Carles IV es va repensar la seva decisió del dia 19, i va escriure la següent Protesta:

Protesto y declaro que todo lo que manifiesto en mi Decreto de diez y nueve de Marzo abdicando la Corona en mi Hijo, fue forzado, por precaver mayores males y la efusion de sangre de mis queridos vasallos, y por tanto, de ningun valor = YO, EL REY= Aranjuez y Marzo veinte y uno de mil ochocientos y ocho.

Carles IV va enviar aquesta Protesta a Napoleó juntament amb aquesta carta:

Hermano y Señor: V.M. sabrá ya con sentimiento el suceso de Aranjuez y sus resultas, y no dexará de ver sin algun tanto de interes á un Rey, que forzado á abdicar la Corona, se echa en los brazos de un gran Monarca su Aliado, poniendose en todo y por todo à su disposicion, pues que él es el único que puede hacer su dicha, la de toda su familia, y la de sus fieles y amados vasallos.. Heme visto obligado á abdicar; pero seguro en el dia, y lleno de confianza en la magnanimitad y genio del grande Hombre, que siempre se ha manifestado mi Amigo, he tomado la resolucion de dexar á su arbitrio lo que se sirviese hacer de nosotros, mi suerte, la de la Reyna = Dirijo à V.M.I. y R. una protesta contra el acontecimiento de Aranjuez, y contra mi abdicacion. Me pongo y confio enteramente en el corazon y amistad de V.M.I. Con el ruego á Dios que os mantenga en su santa y digna guardia = Hermano y Señor =De V.M.I. y R. su efectisimo Hermano y Amigo = CARLOS.

Queda clar que, penedit de la seva abdicació i col·locant la corona espanyola en una situació força compromesa, Carles IV va demanar ajut a Napoleó, posant-se sota la seva protecció i demanant-li que fes de mediador en el conflicte obert amb el seu fill Ferran. El regne d’Espanya tenia dos reis i, cadascun d’ells, els seus partidaris. Si tenim en compte els estats d’ànim, de crispació i de violència que imperaven en aquella època, podríem dir que el regne d’Espanya s’abocava a una guerra civil.
El dia 27 de març, Napoleó va rebre les notícies del cop d’estat i dos dies més tard de la protesta i la carta de Carles IV ràpidament va enviar una carta a Ferran VII, que val la pena llegir amb atenció perquè explica moltes coses. Diu així:

Hermano mio: He recibido la carta de V.A.R., Ya se habrá convenido por los papeles del rey su Padre del efecto que siempre le he tenido: en las presentes circunstancias V.A. me permitirá le hable con franqueza y lealtad. Yo esperaba en llegado à Madrid de inclinar à mi ilustre Amigo á que hicieses en sus Dominios algunas reformas necesarias, y que diese alguna satisfaccion á la opinión pública. Separar de los negocios al Principe de la paz, me parecia una cosa precisa para su felicidad y la de sus Pueblos. Los sucesos del Norte han retardado mi viaje. Las ocurrencias de Aranjuez han sobrevenido: No me constituyo Juez de lo que ha sucedido, ni de la conducta del Principe de la Paz; pero lo que no ignoro es, que nunca los Reyes acostumbrar sus vesallos á derramar la sangre haciéndose justicia por sí mismos. No seria conforme al interes de la España que persiguiese á un Principe que ha emparentado con una Princesa de la familia Real, y que tanto tiempo ha gobernado el reyno. Ya no tiene mas amigos V.A.R. no los tendria tampoco, si algun dexase de ser dichoso. Los Pueblos aprovechan las ocasiones de vengarse de los respetos que nos tributan... No podeis juzgar al Príncipe de la Paz; sus delitos, si se les imputasen, deben sepultarse en los derechos del Trono. Muchas veces he manifestado mi deseo de que se separase de los negocios al Príncipe de la Paz: si no he hecho mas instancias, ha sido con motivo de la amistad del Rey Cárlos, apartando la vista de las flaquezas de su afeccion. ¡O miserable humanidad, debilidad y error: tal es nuestra divisa!. Más todo esto se puede conciliar; que el Príncipe de la Paz sea desterrado de España, y le ofrezco asilo en Francia. En quanto á la abdicacion de Carlos IV, ha tenido efecto en el momento que mis Exércitos ocupaban la España; y la Europa y la posteridad llegarian á creer que Yo he mandado tantas Tropas con el solo objeto de derribar del Trono á mi Aliado y mi Amigo. Como Soberano vecino debo enterarme de lo ocurrido antes de reconocer esta abdicacion. Deseo pues conferenciar con V.A.R. sobre este particular. La circunspeccion que he guardado hasta ahora sobre estos asuntos deben convenceros del apoyo que hallareis en Mi, si jamas las facciones, de la qualquiera clase que fueren, le perturbasen en su Trono. Quando el Rey Cárlos me participó los sucesos del mes de Octubre próximo pasado, me causaron el mayor sentimiento, y me lisonjeo de haber contribuido por mis insinuaciones á su buen exito...V.A.R. debe rezelarse de las conseqüencias de las emociones populares: se podrá cometer algun asesinato sobre mis Soldados esparcidos; pero no conducirian sino á la ruina de la España::: V.A.R. conoce todo lo interior de mi corazon: puede ver que me halle combatido por varias ideas que necesitan fixarse. Podeis quedar seguro que en todo caso me conduciré con vos lo mismo que he hecho con el Rey vuestro Padre; estad persuadido de mi deseo de conciliarlo todo, y de encontrar ocasiones de daros pruebas de mi afecto y perfecta estimacion. Con lo que ruego á Dios que os tengo, Hermano mio, en su santa y digna guardia. Firmado= NAPOLEON.

En primer lloc, notem que Napoleó tracta Ferran de “Vuestra Alteza Real” i no de “Vuestra Majestad”, la qual cosa voldria dir que no el reconeix com a rei d’Espanya.
També intercedeix per Godoy, príncep de la Pau; comunica que s’han de fer reformes al regne; i, sobretot, el preocupa que el cop d’estat s’hagi dut a terme amb tropes imperials estacionades a Espanya. Fa una amenaça, si a causa de: “las emociones populares: se podrà cometer algun asesinato sobre mis Soldados esparcidos; pero no conducirian sino á la ruina de la España”. Abans de reconèixer Ferran com a rei, necessita saber què ha passat i, finalment, manifesta que està disposat a tractar-los, a ell i al seu pare, amb igualtat i a fer de mitjancer en el conflicte.


Com a conseqüència dels esdeveniments polítics, a primers d’abril dues comissions espanyoles van sortir simultàniament cap a París. Una de Carles IV, que demana a Napoleó que li siguin retornats els seus drets a la corona per tal com l’abdicació va ser el resultat d’un cop d’estat. L’altra, enviada per Ferran VII, que demana a l’emperador ser reconegut com a legítim rei.


Napoleó va comunicar a Ferran VII, per mitjà del general Savary, que podrien trobar-se a Baiona. El dia 10 d’abril de 1808, Ferran VII va sortir de Madrid cap a Baiona, per Burgos i Vitòria, acompanyat pel mateix Savary i tot el seu consell privat, inclosos el duc de l’Infantado, el ministre Ceballos i el clergue Escóiquiz. En absència de Ferran VII, el regne va quedar en mans de la Junta Superior de Govern, presidida pel seu oncle, l’infant don Antonio. En arribar a Vitòria, Ferran VII va rebre notícia de les maniobres de Murat i del seu pare, el deposat Carles IV i, sense fer cas de les advertències dels seus consellers, va sortir ràpidament cap a Baiona. Va passar la frontera la matinada del dia 20 d’abril i, arribat a Baiona, es va allotjar castell de Marrac. Carles IV, aprofitant l’absència de Ferran, va continuar la seva reivindicació. Quasi a un mes del cop d’estat, i des del seu retir de Sant Llorenç de l’Escorial, va escriure a l’infant don Antonio la carta següent:


Muy amado Hermano: En diez y nueve el mes pasado he confiado á mi Hijo un Decreto de abdicacion ... En el mismo dia extendí una Protesta solemne contra el Decreto dado en medio del tumulto, y forzado por las críticas circunstancias.... Hoy, que la quietud está restablecida; que mi Protesta á manos de mi Augusto Amigo y fiel Aliado el Emperador de los Franceses y Rey de Italia; que es notorio que mi Hijo no ha podido lograr le reconozca baxo este título ... Declaro solemnemente, que el acto de abdicacion que firmé el dia diez y nueve del pasado mes de Marzo es nulo en todas sus partes; y por eso quiero que hagais conocer á todos mis Pueblos, que su buen Rey, amante de sus vasallos, quiere consagrar lo que le queda de vida en trabajar para hacerlos dichosos. Confirmo provisionamente en sus empleos de la Junta actual de Gobierno los individuos que la componen, y todos los Empleados civiles i militares que han sido nombrados desde el diez y nueve del mes de Marzo último. Pienso en salir luego al encuentro de mi Augusto Aliado el Emperador de los Franceses y Rey de Italia; despues de lo qual transmitiré mis últimas órdenes á la Junta. San Lorenzo á diez y siete de Abril de mil ochocientos y ocho = YO EL REY = A la Junta Superior de Gobierno.

En aquesta carta Carles IV, diu moltes coses: que la seva abdicació va ser nul·la; confirma que Napoleó no reconeix Ferran com a rei; creu tenir el suport de l’emperador; en un acte de sobirania, confirma els nomenaments fets pel seu fill; anuncia la seva trobada amb el seu aliat, i que una vegada retornada a la situació anterior al cop d’estat, ja donarà més ordres. Podríem dir que Carles IV protagonitza un petit contracop d’estat.


Fins aquí la documentació obtinguda d’aquest primer període, segurament n’hi ha més. Per això el tema el donarem tancat provisionalment, i amb noves aportacions el podrem anar completant.

Gustau Adzerias
 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici