GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat

Rutes. Excursions

Tertúlies

Fes-te col·laborador

Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

16.02.2007. Sopar-tertúlia al Centre Comarcal Lleidatà


28/02/07 Èxit del 1er sopar-tertúlia al Centre Comarcal Lleidatà

  

 

El passat dilluns dia 16, vàrem celebrar el primer sopar-tertúlia a les dependències que la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya disposa al Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona. L’èxit de públic va superar les expectatives, i l’assistència va arribar a prop de les setanta persones. Des de la Fundació volem agrair tothom la confiança i el recolzament que han demostrat.

 
 
 
A la imatge superior podem observar el moment en què Carles Camp, President de la FEHC, fa lliurament al Sr. Josep Bellet, President del Centre Comarcal Lleidatà, d'una reproducció del mapamundi de 1573 de Domingos Teixeira. Aquest mapa constitueix una prova evident de la manipulació de la història per part dels espanyols pel que fa a la descoberta catalana d'Amèrica.
 
 
  Armand Sanmamed exposant el Mapa Mundi del cartògraf Teixeira

 
 
Paraules del Sr. Josep Bellet, President del Centre comarcal Lleidatà:
En algun lloc, un acte com aquest seria normal obrir-lo dient: "Es para mi motivo de honda satisfación..." però no ho faré així, perquè és ben clar que en aquesta casa no quedaria gaire bé. És veritat, però, que l'acte d'avui em produeix una satisfacció profunda, perquè és l'inici d'una relació que encaixa perfectament amb la manera de pensar, de sentir i de ser del Centre Comarcal Lleidatà, que precisament aquest any compleix el 80è aniversari de la seva existència.
 
Al llarg de tot aquest temps i malgrat les dificultats que ha calgut suportar, el Centre ha mantingut en tot moment una postura de fidelitat a la terra, a la llengua i a la cultura catalana.
 
No som polítics, però som profundament respectuosos amb tot els partits d'aquí i, encara que mantenint el mateix grau de respecte pels d'allà, hem de reconèixer que són els nostres adversaris.
Creiem que els interessos del Centre Comarcal Lleidatà, encaixen perfectament amb els de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (FHEC) motiu pel qual valorem molt positivament aquest acte que inicia la relació entre ambdues entitats, a la vegada que expressem els desitjos que tingui una llarga durada.
 
El Centre accepta i sent com a pròpia l'obra de la FHEC, i no dubtem que en justa correspondència la FHEC accepta i sent com a propi el Centre, perquè plegats puguem aconseguir el ple desenvolupament dels nostres projectes.
 
Benvinguts a casa nostra, que ja és la vostra, i moltes gràcies a tots per la vostra assistència.
 
Josep Bellet
President del Centre Comarcal Lleidatà
 
 
Paraules del Sr. Carles Camp, President de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya:
Benvolgut Sr. Bellet, president del Centre Comarcal Lleidatà, benvolguts membres de la junta i socis del Centre, estimats socis i amics de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya,
En nom de la Fundació, del seu patronat i de tots els seus socis vull agrair de tot cor als socis del Centre Comarcal Lleidatà la vostra hospitalitat i la vostra generositat.
Som conscients que ser al Centre Comarcal Lleidatà, ambaixador de les terres de Lleida a Barcelona, amb una significada història de lluita per la cultura del país, en una posició tan emblemàtica al cor de la ciutat, dóna una nova embranzida a la nostra Fundació que, esteu segurs, sabrem aprofitar. No volem, però, que els socis del Centre sigueu mers espectadors de tot allò que la Fundació vol impulsar. Volem que sigueu partíceps i que sapigueu que esperem la vostra col·laboració i els vostres suggeriments. No volem ser al Centre, volem ser part del Centre. Per això, us diem que contribuirem lleialment en tot allò que estigui en les nostres mans per fer encara més gran el nom del Centre Comarcal Lleidatà. Estem convençuts que aquesta col·laboració serà beneficiosa per a tots i, ens atrevim a dir, que serà un exemple a seguir per a moltes entitats d’arreu del país de què cal treballar plegats. Perquè la unió fa la força i cal estar units per afrontar els moments crucials que vivim i els que encara han d’arribar.
Permeteu-nos que mostrem el nostre agraïment obsequiant-vos amb una reproducció emmarcada del planisferi del cartògraf portuguès Domingo Teixeira del 1578, la joia de la corona del projecte cartogràfic que duu a terme la Fundació i que mostra la divisió del món segons el Tractat de Tordesillas i on la part espanyola d’Amèrica, curiosament, està farcida d’escuts amb les barres catalanes i no amb pendons amb el castell i el lleó com ens han explicat sempre. Com sempre, una imatge val més que mil paraules.
Repeteixo, moltes gràcies. I per molts anys a tots.
 
Carles Camp
President de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici