GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Cartografia

Col·labora

Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
10 de febrer de 2009 Mor l

10 de febrer de 2009 Mor l'historiador Pere Català i Roca


IGNASI ARAGAY (Article publicat a l'AVUI 11 de febrer de 2009)

Ignasi Aragay

L'historiador i fotògraf Pere Català i Roca (Valls, 1923), mort ahir als 85 anys d'edat, era un home discret, un gran treballador de la cultura i el menys conegut d'una nissaga de fotògrafs. Fill del pioner Pere Català i Pic (l'espardenya trepitjant l'esvàstica és la seva imatge més popular) i germà de Francesc Català-Roca (gran cronista gràfic de la postguerra), Pere Català i Roca deixa una prolixa obra d'historiador i fotògraf del patrimoni, especialment sobre els castells catalans.

La seva extensa producció escrita i fotogràfica ha sortit gairebé sempre amb el segell familiar de Rafael Dalmau Editor, una editorial fundada pel seu sogre el 1959 i especialitzada en història, geografia i cultura popular catalanes. El mateix Pere Català i Roca i la seva esposa Carme Dalmau, ara vídua, van tirar endavant durant anys el negoci, un segell familiar que avui dia dirigeix el seu fill Rafael Català i Dalmau.

Autor d'una vintena de llibres, entre la seva producció destaca la monumental obra Els castells catalans (1966), a més de diversos títols entorn de la catalanitat de Cristòfor Colom (Un corsari anomenata Colom o Quatre germans Colom, el 1462), sobre els càtars o sobre figures històriques com Jaume I o Ferran el Catòlic. També va dedicar notables esforços a divulgar aspectes diversos de cultura popular, en especials llegendes.

Membre de la Societat Catalana de Geografia, de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya i del Centre d'Estudis Colombins, havia col·laborat sovint amb l'Institut d'Estudis Vallencs, de la seva ciutat natal, i havia promogut els lligams culturals amb la ciutat de l'Alguer. El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi. I molts anys abans, el 1954, havia estat distingit amb el premi Ciutat de Barcelona de fotografia.

La mort va sobrevenir ahir a Pere Català i Roca a causa d'una insuficiència renal, després que a finals de l'any passat ja patís una embòlia, que va aconseguir superar. Els últims quatre anys estava molt delicat de salut. L'enterrament serà demà, a les 12.00 hores, al tanatori de Collserola.

AVUI pdf


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici