GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
51: Josep Amich i l’illa d’Amat (Tahití)

51: Josep Amich i l’illa d’Amat (Tahití)


Josep Amich i Aranda va nèixer a Barcelona l’any 1711 on va estudiar ciències exactes. Va ser pilot de l’Armada Reial espanyola. Va anar al Perú com a expert en fortificacions militars. La fortificació “Real Felipe” del port del Callao, destruït pel terratrèmol de 1746, va ser construïda segons les seves directrius.

 

El 1750, va prendre l’hàbit franciscà. A partir del 1765, juntament amb la seva tasca missionera, va desenvolupar una important feina com a cartògraf i explorador a la zona oriental del Perú, especialement als afluents de l’Amazones.

El seu renom va fer que el virrei català del Perú, Manuel d’Amat, li confiés una expedició a les illes de la Societat (a l’actual Polinèsia francesa), sota el comandament de Domingo Bonaechea, els anys 1772 i 1773.

 

Les notícies de la presència de l’explorador anglès Cook a la zona de la Polinèsia (1768-1771) que podia precedir una colonització anglesa, van fer reaccionar el virrei del Perú, el català Manuel d’Amat i de Junyent (el famós virrei Amat), que va enviar quatre expedicions, una a l’illa de Pasqua i tres a la Polinèsia, amb l’objectiu d’ubicar-les amb precisió, fer-ne el reconeixement i fundar-hi colònies per tal d’evitar que fossin ocupades per altres potències que poguessin, a curt o mitjà termini, amenaçar les colònies americanes de la costa del Pacífic.

 

Segons la memòria de govern del virrei Amat, el 9 de novembre de 1772, l’expedició va arribar a Tahití que va ser batejada com a illa d’Amat, en honor del virrei i on, fins al 1776, hi va haver presència espanyola. Les tasques que va dur a terme Amich van ser diverses: de caire missional, de caire exploratori i etnològic (tenia l’encàrrec d’elaborar un vocabulari de la llengua dels nadius). Algunes fonts, fins i tot, diuen que va ser-ne el pilot. Tot plegat, ens permet sospitar si no actuaria com a home de confiança del virrei.

 

Amich va recollir les seves experiències a la Polinèsia en una Relación del viaje a la isla de Otahití. Va morir a Lima, el 1783.

 

 

 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici