GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
56: Guillem Botoner i la colònia catalana a Bristol (s. XV)

56: Guillem Botoner i la colònia catalana a Bristol (s. XV)


Antoni de Capmany recull en les seves Memorias históricas sobre la Marina, Comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona una provisió reial de Joan I de 1398 que fa referència a diversos atacs comesos per vaixells anglesos contra vaixells catalans que feien el viatge de tornada des de Flandes cap a Catalunya. Els supervivents, més de 70 persones, van ser duts, captius, a Bristol.

 

Podria haver estat aquest l’origen de la colònia catalana documentada el segle XV a la ciutat de Bristol? No ho sabem del cert. El que sí sabem del cert és que va ser una colònia força activa. N’és la prova l’obra The history and antiquities of the city of Bristol escrita per William Barrett el 1789, que es fa ressò de ciutadans que s’havien distingit en la història de Bristol per un o altre motiu i que eren d’origen hispànic. Aquests ciutadans insignes tenien cognoms tan familiars per a nosaltres com Taverner, Capell, Oliver o Draper.

 

Sens dubte, el més famós d’aquests catalans de Bristol va ser William of Worcester o ,com ell s’estimava més, William Botoner, ja que va prendre el cognom de la seva mare, filla de Tomàs Botoner.

 

Escriptor, traductor (va ser el primer traductor de Ciceró a l’anglès) historiador i cronista. Entre les seves obres destaquen l’Itinerarium cròniques dels seus viatges per Anglaterra (en què destaquen les informacions sobre la seva ciutat natal) i els Annales rerum anglicarum, i diversos treballs sobre les guerres de França. Nascut el 1415, va morir el 1482.

 

 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici