GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials

Editorials

Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Editorial setembre-octubre 2009: Està d

Editorial setembre-octubre 2009: Està d'acord que Catalunya torni a ser un Estat...?



El dia 13 de setembre de 2009, a Arenys de Munt va celebrar-se una consulta popular on una organització privada, amb el recolzament de l'Ajuntament i múltiples entitats del país, i l'oposició oberta de l'estat espanyol, va adreçar als ciutadans del municipi la següent pregunta: "Està d'acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?"

Durant els últims anys, la societat catalana ha demostrat una ferma voluntat d'incrementar la seva capacitat d'autogovern i la seva representació pública a nivell internacional. La instauració de la democràcia no ha corregit la persistència del sistema colonialista espanyol sobre la nostra societat implantat el 1714. Ben al contrari, l'estat espanyol s'ha assegurat que el sistema continuï vigent en benefici de la metròpoli castellana.

La consulta d'Arenys, i les moltes consultes que se succeïran a partir d'aquesta, no reclamen només l'opinió dels ciutadans sobre la creació d'un Estat català de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea. Aquestes consultes demanen implícitament si els catalans volem que l'Estat català sigui reinstaurat, perquè Catalunya, fins el 1714, era un Estat, com també ho eren Aragó i València. Molt sovint, per desinformació o propaganda castellana (i així ens converteixen en comtats, o en un apèndix d'Aragó), els mateixos catalans ignorem que Catalunya va ser un Estat, i ho va ser des que Borrell II va declarar la independència respecte dels carolingis. La instauració de la monarquia borbònica, després de 1714, va significar el desmantellament dels Estats aragonès, català i valencià, i la implantació de lleis castellanes. Aquests són els fets que, implícitament, estan qüestionant les consultes d'Arenys i les que vindran.

Ara només caldria que tots els ciutadans i els nostres polítics fossin conscients i fessin explícits aquests elements en les properes consultes per a, així, evitar que la propaganda malintencionada de l'Estat espanyol pugui desqualificar la voluntat de crear un Estat català tot reduint-la a un atemptat contra la llei, l'ordre i la llibertat vigents.

Només volem que ens tornin el que era nostre.


Joan Cavaller
22 de setembre de 2009
 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici