GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
109: La invenció del telescopi

109: La invenció del telescopi


La revista Investigación y ciencia, versió espanyola de la prestigiosa revista científica americana Scientific american, amb més de 150 anys de trajectòria i que ha publicat articles d’investigadors que han obtingut premis Nobel, va publicar el mes de setembre passat un article titulat “Los orígenes del telescopio”, signat per Sven Dupré, investigador d’història de l’òptica i dels inicis pràctics de la ciència moderna, membre de la Fundació Flamenca per a la Recerca Científica ( FWO ) i un dels creadors del Centre per a la Història de la Ciència de la Universitat de Gant.

 

Malgrat el prestigi de la revista i el nivell científic de l’autor, no s’hi fa cap esment de la invenció catalana d’aquest instrument, per la qual cosa m’ha semblat oportú enviar aquesta carta a la revista (que reprodueixo, traduïda al català).

 

Benvolguts senyors:

 

He llegit amb molt d’interès l’article publicat al número de Investigación y ciencia del darrer mes de setembre del sr. Sven Dupré titulat “Los orígenes del telescopio.”

 

S’hi atribueix la invenció d’aquest instrument, l’any 1608, als holandesos Jacob Metius o Hans Lipperhey, tot i que altres fonts també parlen de Zacharias Janssen. L’article no aclareix quin dels esmentats en va ser, realment, l’inventor.

 

I si no ho aclareix és perquè, en realitat, cap d’ells no va ser-ne l’inventor, sinó que està documentat que ho va ser un català d’origen francès, Joan Roget, el qual, amb el seu germà Pere, ja fabricava “ulleres de llarga vista” a les ciutats de Girona i Barcelona en dates anteriros a 1608. Reprodueixo part de l’article publicat al diari Avui de Barcelona, el 19 de setembre de 2008, pàgines 30 i 31:

 

“La investigació de Josep Maria Simón de Guilleuma va ser publicada l’octubre de 1958 al Butlletí de l’Institut Municipal Històric de Barcelona amb el títol de “Juan Roget, óptico gerundense, inventor del telescopio, y los Roget de Barcelona, constructores del mismo”(1). Les mateixes conclusions sobre el treball de Joan Roget van ser presentades per Simón de Guilleuma en el IX Congrés Internacional de la Història de les Ciències celebrat a Barcelona, l’any 1960.”

 

Diversos investigadors ja han anunciat les mateixes conclusions des de fa més d’un segle, encara que, per les causes que sigui, han passat desapercebues, com passen desapercebudes multitud d’aportacions catalanes a la ciència.

 

Així, per exemple, seguint l’esmentat article, veiem que “El polígraf castellà [Marcelino Menéndez y Pelayo] assegurava tenir coneixement de ‘la invenció o almenys fabricació de telescopis en data molt anterior a cap de les conegudes, practicades per la família d’un cert Rogete o Roget de Girona, encara que sembla sense cap aplicació a l’astronomia’ ”(2).

 

El mateix article cita diversos autors especialitzats que s’han fet ressó de la invenció de Roget, com Frederic Maignet, Robert Collin, Julián Juderías i, fins i tot, l’Enciclopédia Espasa.

 

Més modernament, el 2007, aquest fet ha quedat recollit en una publicació fruit de la col·laboració entre l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de València, en un article de Víctor Navarro i Vicent Lluís Salavert (3). Diu l’article: “En aquest llibre del 2007, Víctor Navarro i Vicent Lluís Salavert recorden que Girolamo Sirturo, deixeble de Galileu, va visitar Joan Roget el 1610 i va poder comprovar que, ell i el seu germà Pere que treballava a Barcelona, havien dissenyat i fabricat telescopis abans de l’any 1608, data de la seva invenció oficial a Holanda. Les investigacions de Sirturo i la seva menció destacada del treball dels germans Roget es van publicar, l’any 1618, a Frankfurt.”

 

Veiem aquí la constatació d’un testimoni i d’una publicació que proven la invenció catalana del telescopi.

 

El darrer esment de què tinc notícia és el de Nick Pelling en el seu article publicat a History Today el passat setembre de 2008 (4).

 

Sembla que queda provat, per tant, que el telescopi és una invenció catalana i no holandesa com defensa Sven Dupré en l’article que vostès han publicat. Possiblement, algun o més d’un dels instruments fabricats pels germans Roget van arribar a Holanda, on diversos individus es van dedicar a copiar els instruments, i després se’n van atribuir la invenció. No és creïble que diverses persones, el mateix any, fessin la mateixa invenció; si no és que, és clar, estiguessin plagiant el treball d’algú altre, en aquest cas, el treball del català Joan Roget.

 

Lamento profundament que la seva prestigiosa revista hagi publicat un article amb un lapsus tan gran: no parlar de l’autèntic inventor del telescopi i només parlar dels plagiadors sense esmentar Joan Roget ni tal sols com a hipòtesi.

 

Cordialment,

 

 

 

Carles Camp

 

 

 

NOTES

 

 

(1)Un resum d’aquest treball va ser reproduït a Annals de l’Institut d’Estudis Gironins (disponible a Internet www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/53695/64129 ).

 

(2) “Esplendor y decadencia de la cultura científica española”, publicat a La España Moderna, 1894 (disponible a Internet http://descargas.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/04709496579303084197857/0293530003.pdf)

 

(3) Joan Vernet i Ramon Parés, ed. La ciència en la història dels Països Catalans. IEC-UV, 2007.

 

(4) Nick Pelling, “Who Invented the Telescopy?” History Today, setembre 2008, www.historytoday.com 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici