GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
113: El Poble Espanyol de Barcelona s’havia de dir Iberona

113: El Poble Espanyol de Barcelona s’havia de dir Iberona


Finalment, sembla que aquest cop va de debò i les quatre columnes de Puig i Cadafalch es tornaran a aixecar, més de 80 anys després del seu enderrocament, en el seu emplaçament original. No ha estat fàcil convèncer l’Ajuntament de Barcelona. Han calgut més de quinze anys de lluita ciutadana encapçalada per la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans per aconseguir, primer, que l’Ajuntament acceptés la restitució de les columnes i, després, que descartés situar-les en els llocs més inversemblants, com la plaça Cerdà o, amagades, a la mateixa falda de Montjuïc.

 

La dictadura del general Primo de Rivera (1923-1930) va dur a terme una política sistemàtica d’anorreament de la cultura catalana a tots els nivells, fins i tot en els més simbòlics, com era el cas de les quatre columnes, que es van fer desaparèixer per tal d’evitar que un element de clara simbologia catalanista ocupés un espai central del recinte que s’esperava que visitessin centenars de milers de persones. Les columnes, obra de l’arquitecte Puig i Cadafalch, havien estat aixecades el 1919 i constituïen un dels referents principals d’un elaborat projecte urbanístic i simbòlic ideat per exaltar l’obra de modernització i de reconstrucció nacional que duia a terme la Mancomunitat de Catalunya i que havia de culminar amb la celebració d’una nova exposició internacional.

 

La celebració de l’exposició s’havia anat ajornant per diversos motius. L’adveniment de la dictadura, no només va comportar un nou ajornament, sinó que va significar l’espanyolització del projecte, la direcció del qual va ser atorgada al marquès de Foronda, insigne agent de la dictadura, el record del qual la ciutat homenatja sense recança amb un carrer al Carmel i una plaça, precisament al darrere d’on hi havien les columnes de Puig i Cadafalch que tant han costat de restituir.

 

Arquitectònicament, l’assumpció del projecte de l’Exposició Internacional per part de la dictadura, va tenir com a conseqüència el relegament d’uns postulats noucentistes moderns i el triomf d’un historicisme espanyolista i carrincló prou evident encara en els edificis que han perviscut. Simbòlicament, a banda de l’enderrocament de les columnes, també va tenir altres repercussions que, tot i passar més desapercebudes no són menys importants, ja que mostren clarament els objectius més profunds del règim dictatorial: el canvi de nom de la plaça on hi havia les columnes que avui s’anomena de Carles Buïgas i que, curiosament, es deia plaça d’Amèrica i que va passar a dir-se plaça de la Font Màgica, el bateig de la porta d’entrada al recinte com a plaça d’Espanya i el canvi de nom del que avui coneixem com a Poble Espanyol però que s’havia de dir Iberona com a homenatge als primers pobladors de les terres catalanes.

 

 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici