GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Commemoració del 550è aniversari de la mort d

Commemoració del 550è aniversari de la mort d'Ausiàs March


 
 
 
 
 
 
 
 
 

AVUI 2.1.2010: Nou Ausiàs March

 
ESTER PINTER
Les commemoracions oficials esdevenen una oportunitat per aprofundir en el coneixement dels evocats, fins i tot quan són apòcrifes. És el cas del poeta valencià Ausiàs March, de qui el 1997 es va celebrar un fals cinquè centenari del naixement. La fita, però, va servir, a més a més de per impulsar la investigació que aigualiria la festa -es concloïa que va néixer el 1400 i no el 1397, com s'havia considerat fins aleshores-, per accelerar, com mai, els estudis sobre aquest autor transcendental de la literatura en català.

Com assegura Vicent Martines, professor de filologia catalana de la Universitat d'Alacant, "des del 1997 fins ara s'ha avançat molt en la investigació i la promoció de la vida i obra del cavaller i poeta de Gandia". Al llarg del 2009, quan s'ha celebrat el 550 aniversari de la seva mort -d'això n'estan segurs els investigadors-, van sortir i en alguns casos encara estan a punt d'aparèixer estudis en diferents formats, molts són fruit d'aquest esforç impulsats per tota mena d'institucions.

El punt àlgid de la commemoració tenia lloc el passat mes de setembre al congrés d'experts en Ausiàs March organitzat per la Diputació de València. D'allà va sorgir un nou perfil del noble poeta. Es va desmuntar que fos un gran militar (només va participar en armes durant la seva joventut i de manera esporàdica) i que els seus cinc fills fossin il·legítims (almenys dos van ser naturals, segons el seu testament).

Entre versos i vida

Ferran Garcia Oliver, professor d'història de la Universitat de València, va defensar que hi ha "vasos comunicants" entre versos i vida d'Ausiàs March, entre ficció i realitat. Així, segons Garcia Oliver, la lectura pessimista que el poeta condensa en els seus versos és el resultat de la seva experiència vital, marcada per una constant inquietud sobre la seva fràgil espiritualitat i una noblesa endeutada, tesi del seu llibre Ausiàs Marc, publicat enguany per la Universitat de València, i on narra la vida del poeta i cavaller que com a tal va anar a la guerra, va administrar el senyoriu de Beniarjó i es va apassionar pels falcons. La portada del llibre està il·lustrada amb una imatge del poeta obra de l'artista Manuel Boix, l'artista que l'ha imaginat diverses vegades i que ha fet ara aquest disseny per al llibre-disc Fantasiant. Música i poesia per a Ausiàs March, del grup de música antiga Capella de Ministrers, aparegut també amb motiu del 550 centenari de la mort del poeta amb el suport de l'Ajuntament de Gandia.

De la mateixa manera, la Federació Escola Valenciana s'hi ha sumat editant un CD-ROM interactiu i multimèdia, coordinat per l'escriptor Víctor G. Labrado, per navegar en la vida i obra de March. Per la seva part, la Generalitat valenciana té en marxa dues exposicions a la Biblioteca Valenciana i al Museu d'Història de València, aquesta última interactiva i comissariada per Robert Archer.

Traducció a 25 llengües

La celebració va acabar el desembre passat amb la presentació d'una obra ingent per part de la Institució Alfons el Magnànim i coordinada per Vicent Martines com a membre de l'Institut Virtual Internacional de Traducció. Es tracta de la traducció de vuit poemes d'Ausiàs March a 25 llengües. Dos volums, de 631 pàgines en total, el primer dels quals inclou un estudi, bibliografia selecta i classificada i cronologies en català i en anglès. La vocació, explica Martines, és "posar facilitats per donar a conèixer el nostre poeta més universal, que sabem que no és un autor senzill".

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici