GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
85: Roc Boronat, creador del cupó dels cecs

85: Roc Boronat, creador del cupó dels cecs


Polític catalanista i escriptor nascut al barri del Poble Nou de Barcelona, l’any 1897. Militant del CADCI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria) i membre fundador d’Estat Català, va participar en els Fets de Prat de Molló de 1926, intent fallit de proclamar la independència de Catalunya per la via militar, liderat per Francesc Macià. Empresonat i jutjat a França, va ser deportat a Bèlgica on va viure exiliat fins al seu retorn a Catalunya, l’any 1930. Va participar en la fundació d’ Esquerra Republicana de Catalunya.

 

Compromès en tot moment amb els col·lectius més desafavorits de la societat, especialment amb el dels cecs, durant la II República va treballar en tasques d’assistència social i, el 1932, va ser nomenat comissari de beneficiència de l’Ajuntament de Barcelona. El 1934, va fundar i presidir el Sindicat de Cecs de Catalunya i es va fixar com a objectiu aconseguir que els cecs, l’únic mitjà de vida dels quals fins aquell moment havia estat la mendicitat, tinguessin un instrument que els permetés guanyar-se la vida dignament. Aquest instrument seria el sorteig del cupó, els guanys del qual assegurarien a aquest col·lectiu una font d’ingressos que els permetria desenvolupar una vida autònoma amb els fruits de la seva pròpia feina.

 

El franquisme –no podia ser d’altra manera- va dissoldre el Sindicat de Cecs de Catalunya dins l’ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles), creada a Burgos l’any 1938 i es va apropiar de la idea del cupó, que amb el temps esdevindria el pilar a partir del qual l’ONCE ha pogut construir una tasca mòdelica d’integració laboral i social. Evidentment, la dictadura va deixar de banda la figura i l’obra de Roc Boronat, separatista català que moriria a l’exili mexicà, l’any 1965. L’oblit es va mantenir amb la restauració monàrquica i, tan sols, fruit de la perseverança de la delegació catalana de l’ONCE que ha aconseguit, entre altres coses, que un carrer de Barcelona dugués el seu nom, la figura i l’obra de Roc Boronat han estat mínimament reivindicades.

 

 

Armand Sanmamed

7/09/10



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici