GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
90: Francesc Romà i Rossell (c.1729-1784), virrei de Mèxic

90: Francesc Romà i Rossell (c.1729-1784), virrei de Mèxic


Alguns dels intel·lectuals catalans més fins analíticament del Segle de les Llums van arribar a dissenyar un model de societat que ells en dirien «feliç», que incorporava i reinterpretava elements més antics.

Un d’ells és Francesc Romà i Rossell, que, després d’ésser l’economista dels gremis de Barcelona i un alt càrrec de l’Administració a Valladolid, es traslladaria a Mèxic, on seria president de l’Audiència i Virrei. Segons Romà i Rossell, una societat feliç és una societat molt poblada, però per gent que treballa (cal disminuir, diu, els treballadors improductius: nobles, criats, lacais, procuradors, advocats, etc.) i que produeix tot el necessari per a la seva subsistència. Segons Romà, a curt termini, l’augment de la producció pot obtenir-se per la difusió del que aleshores (i ara) se’n deia «luxo», o «luxe».

El luxe significava la extensió de noves necessitats i un creixement de la demanda.

Els preus no es dispararien si l’entrada d’or d’Amèrica quedava compensada per l’augment de les transaccions. A llarg terme, però, calien altres mesures : 1. La difusió i l’extensió del model agrari dit d’emfiteusi: “el producte del treball de la terra era de la família que la treballava, el propietari rebia només una quantitat fixa”; 2. La reducció del minifundisme fent hereus únics; 3. La generalització dels gremis flexibles de petits productors independents; 4. El lliure comerç amb Amèrica; 5. La prohibició de l’entrada de certes manufactures estrangeres, i 6. La protecció a les famílies: beneficis per als casats amb fills, dot per a les noies pobres i feina per a les «dones perdudes».

 

Francesc Roca



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici