GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
98: Miquel Servet, cremat viu a Ginebra

98: Miquel Servet, cremat viu a Ginebra


En ple Renaixement, a l’inici de l’Edat Moderna, el famós ‘diàleg renaixentista’ no exclou les pràctiques més violentes. El cas del metge Miquel Servet, descobridor de la circulació pulmonar de la sang és paradigmàtic. Servet, fill de notari, havia nascut a una de les moltes vilanoves o vilafranques del país: a Vilanova de Sixena.

 

Estudià a les universitats de Barcelona, Tolosa de Llenguadoc, amb els franciscans de Pàdua i Màntua i medicina, el que seria la seva vocació (i professió), a Lió i a París. Com a home del Renaixement, però, els seus interessos intel·lectuals foren múltiples. Publicà, des de molt aviat, llibres. En llatí. Com que posava la raó i els fets reals en primer pla i, a més, era un escriptor amb grapa, el seus llibres es venien, es reeditaven i feien nosa a la Inquisició, és a dir: al servei de vigilància de les noves idees i de la seva difusió.

 

Com a ‘Michel de Villeneuve’, acceptà l’oferta d’un cardenal d’anar-se’n a viure com a metge del seu palau, a Viena del Delfinat, o Occitània. Allà va escriure i publicà Christianismi Restitutio. En aquest llibre s’exposà, per primera vegada, la teoria de la circulació pulmonar de la sang, que ha ha fet de Servet un clàssic del coneixement científic. Però, també deia, entre altres coses, que si Jesús, el fill de Deu, era humà, la Santíssima Trinitat no tenia sentit. Aquesta idea, que segons Josep Trueta, «té, avui, poc interès», desagradà molt a alguns sectors dels protestants. Així, quan Servet, de viatge cap a Nàpols, passà per la calvinista Ginebra, fou detingut, jutjat i condemnat a morir cremat en una foguera, instal·lada al centre de la ciutat, el 27 d’octubre de 1.553.

 

 

Francesc Roca



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici