GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
L

L'arquebisbat de Barcelona no vol consultes


Demana als rectors que no cedeixin locals per als referèndums sobiranistes

Creu que pot causar divisió

 
MARC BATALLER
 
 
 

La filosofia de les consultes independentistes no ha acabat d'encaixar en els postulats de l'Església. Si l'any passat els bisbats de Vic i Girona ja van demanar als seus rectors que no cedissin locals religiosos per celebrar-hi els referèndums, ara l'arquebisbat de Barcelona ha seguit el mateix camí.

En una circular que ha enviat a totes les parròquies, el bisbat considera que aquestes iniciatives poden causar “divisió interna” entre la comunitat cristiana “ja sigui per la pregunta a respondre, ja sigui per l'oportunitat o pel lloc on es realitza”. La carta es basa en uns arguments del Concili Vaticà II, en què s'afirma que “la comunitat política i l'Església són autònomes i independents l'una de l'altra” i afegeix que “les diverses opcions sobre la configuració de la societat s'han d'exposar als llocs adients”. Finalment, destaca que les “consultes i les reunions preparatòries o posteriors no s'han de realitzar de cap manera en dependències de les parròquies o en altres locals”.

Abans d'aquesta missiva, algunes entitats havien sol·licitat poder fer ús d'edificis eclesiàstics per al 10 d'abril, la data en què Barcelona i altres poblacions tenen previst organitzar la consulta.

L'arquebisbat va enviar aquesta comunicació el mes passat i algun rector s'ha queixat pel fet que no els han consultat la seva opinió sobre la idoneïtat de donar suport als referèndums. Aquesta arxidiòcesi aglutina les ciutats de Barcelona, l'Hospitalet, Cornellà i també una bona part del Maresme.

L'any passat diverses parròquies de Vic van obviar la recomanació que els havia fet el bisbat i van donar suport logístic a l'esdeveniment.

Per al pròxim 10 d'abril, els organitzadors de les consultes sobiranistes han iniciat una campanya perquè el màxim nombre de municipis s'adhereixin a la iniciativa. La intenció és que sigui el colofó final del procés que va començar Arenys de Munt. De moment, hi ha una vintena de municipis que la celebraran.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici