GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
164: Cognoms catalans en la industrialització i la política de Puerto Rico

164: Cognoms catalans en la industrialització i la política de Puerto Rico


Com a Cuba, o a la República Dominicana, del Vuit-cents al Nou-cents, les opcions polítiques dels catalans (o fills, o néts, de catalans) a l’illa de Puerto Rico han estat diverses.

 

El més remarcable, però, és que hi ha un cert paral·lelisme entre el procés d’autonomització de la colònia nord-americana i la industrialització. El triomf dels Estats Units d’Amèrica (EUA) en la Guerra hispano-nord-americana, va situar Puerto Rico (i Cuba i Filipines) sota el domini directe dels EUA. Però, des de 1947, els porto-riquenys poden elegir directament el seu president (o, en la seva terminologia política: elegir ‘governador’), que és el responsable de formar l’executiu i de dirigir la vida ‘interna’ del país.

El 1952, Puerto Rico esdevé Estat Lliure Associat als EUA, amb una constitució i un govern propis. Simultàniament, es posaria en marxa un Programa de Foment Industrial, dirigit per Teodor Moscoso Mora, farmacèutic, barceloní de naixença. En una primera fase, el Programa combinà la inversió industrial pública amb la crida a la inversió estrangera.

En una segona fase, el Programa va incloure la petroquímica i la farmàcia, i l’electrònica. Al 1967, en un referèndum, la fórmula ‘Estat Lliure Associat’( 60% dels vots) derrotà la fórmula d’integració, com un estat més (el 51è), als EUA (que obtingué el 39%). Així i tot, el 1969, guanyà les eleccions Lluís A. Ferré, del Partit Progressista, partidari de la integració de Puerto Rico als EUA. I, al 1992, les guanyà Pere Rosselló, també partidari de la integració. En un nou referèndum els resultats foren: el 48% a favor de l’Estat Lliure Associat, el 46% a favor de la integració als EUA, i el 4 % per la independència. La industrialització no duria ni a la integració ni a la independència.

 

 

Francesc Roca



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici