GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
10.04.2011 Èxit de participació en la consulta per la independència de Catalunya a Barcelona

10.04.2011 Èxit de participació en la consulta per la independència de Catalunya a Barcelona


257.645 persones (21,37%) participen a la consulta independentista de Barcelona

 

Oriol March

ARA 10.04.2011

Un 21,37% de barcelonins (257.645 persones) ha participat a la consulta independentista de Barcelona. Alfred Bosch, portaveu de Barcelona Decideix, ha considerat que aquestes xifres suposen un èxit "històric, sorprenent i insòlit". Bosch ha descrit la jornada com a "pacífica i solemne" i ha remarcat que es tracta d'un percentatge superior a la mitjana de les consultes independentistes que s'han anat fent des del 13 de setembre del 2009. "Mai, ni en el més remot dels nostres somnis, podíem haver imaginat un resultat així", ha afegit, visiblement emocionat.

Bosch ha considerat que aquells qui es pensaven que "Barcelona no pensa en una consulta com aquesta, estaven molt equivocats". Davant d'això, el portaveu de Barcelona Decideix considera que la capital catalana es tracta d'una ciutat "cosmopolita", i ha afirmat, en referència a les paraules de Mariano Rajoy ("La consulta no pega con Barcelona", va dir dimecres passat), ha manifestat que Barcelona sí que pega, i pega molt".

El percentatge de vots que ha explicat Bosch no inclou els menors de divuit anys ni els immigrants. Si se'ls tingués en compte, seria del 18,14%.

Un cop conegut el recompte, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra tallaran la Rambla per tal que, qui ho vulgui, celebri les dades en aquesta emblemàtica avinguda catalana.

A les vuit del vespre s'han tancat les 480 urnes distribuïdes entre 347 punts de Barcelona. La consulta sobre la independència de Catalunya a la capital del país ha arribat al final i ara només queda conèixer els resultats.

Es calcula que a dos quarts d'onze podrien saber-se els resultats de l'escrutini.

Entremig d'aquests actes, els partits polítics passaran pel faristol situat a les instal·lacions de la UGT, seu central de la jornada, per dir-hi la seva sobre les dades de participació.

 

 

 

El món fixa els ulls en el 10-A

Els mitjans internacionals parlen de la consulta a la capital catalana. Una vintena de periodistes l'han seguit en directe des de la seu central
 

S. Sabaté & M. Colomer

La premsa internacional ha estat a Barcelona per explicar la consulta sobre la independència arreu del món. Ja fa alguns dies que corresponsals i enviats especials es mouen per la capital catalana. L'experiència cívica de Barcelona Decideix interessa també fora de les nostres fronteres. Començant per aquest article al The Guardian i passant per agències internacionals.
 

L'agència nord-americana Associated Press relata que "s’està preguntant als ciutadans de la segona ciutat més gran de l’estat espanyol, en un referèndum no vinculant, si Catalunya hauria de trencar amb Espanya i esdevenir una nació completament autònoma". La nota comenta les altres onades de consultes que han tingut lloc a Catalunya, en les quals el 94% va votar per la independència. Entrevisten una votant típica, la Maria Garcia, una jubilada de 79 anys que declara haver votat "sí" a la independència "per permetre als catalans tenir més control sobre les pròpies finances", com també destaca el diari taiwanès Taiwan News.
 

Deutschlandfunk-dradio.de, la radio alemanya, explica detalls de l’ambient als carrers i als col·legis electorals de Barcelona. Entrevisten el coordinador del districte d’Horta-Guinardó Lluís Vila, que recorda la manca de suport de les autoritats municipals, i el fet que no es pot disposar del cens electoral. Per resoldre aquest problema, Deutschlandfunk explica que l’organització ha desenvolupat un innovador sistema informàtic que evita la duplicitat del vot. El diari brasiler Estadao destaca, a més de la identitat lingüística catalana, la "naturalesa treballadora" de Catalunya, mentre el Diário de Notícias portuguès ja en parlava la setmana passada. També se n'ha fet ressò Euronews amb aquest reportatge i la cadena news957, a més de webs com m&c.com o allvoices.com.
 

El periodista Vince Ballai, del diari hongarès Origo Nagyvilág, explica com un moviment que "va començar en un petit municipi assoleix el seu clímax a Barcelona aquest diumenge". El reportatge recorda el comentari del president espanyol José Luis Rodriguez Zapatero quan va assabentar-se de la consulta d’Arenys de Munt del 2009: "No crec que l’epidèmia s’estengui". Zapatero no la va encertar. En el reportatge s'analitza en detall el context polític, i explica les declaracions de Jordi Pujol quan afirmà que no hi ha alternativa a la independència per assegurar la supervivència de la nació catalana. També explica el vot anticipat de l'expresident de la Generalitat i d’altres membres de Convergència i Unió, el grup majoritari del Parlament de Catalunya. Segons Ballai, el tema central és l’autodeterminació: "Són els propis catalans, els que han de determinar el seu futur".



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici