GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Espiga. El cor de la consulta

Francesc Espiga. El cor de la consulta


La plataforma Barcelona Decideix mobilitzarà diumenge uns 3.000 voluntaris que s'encarregaran de tota la logística de les votacions

Els organitzadors es fixen com a objectiu de mínims una participació del 10% del cens

 
 
Francesc Espiga
 
 
A la imatge: Dos voluntaris de Barcelona Decideix en un punt de votació durant la prova pilot que es va fer a la Barceloneta Foto: O. DURAN.
 

Ja és tot a punt. La plataforma Barcelona Decideix ja té perfectament perfilat i estructurat l'operatiu per celebrar diumenge la consulta sobiranista a la capital catalana. Els 3.000 voluntaris que es mobilitzaran en aquesta jornada –500 són de fora de la ciutat– són la peça clau d'aquest engranatge, ja que a banda de simbolitzar el compromís ciutadà amb la causa seran els encarregats de canalitzar les votacions. No en va fins a 2.750 estaran situats als 347 punts on es podrà dipositar el sufragi exercint tasques com a president de mesa, vocal, responsable de seguretat o comunicadors. “Aquests voluntaris són l'autèntica imatge de la consulta”, va apuntar ahir en roda de premsa el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, per destacar l'extraordinària importància que tenen, i tindran, en aquest procés.

El cens de potencials electors és d'1.420.580 persones, de les quals 25.674 tenen entre 16 i 17 anys i 251.866 són estran-gers. A diferència d'unes eleccions o un referèndum oficial els ciutadans no tenen un col·legi electoral assignat, cosa que ha obligat a dissenyar un complex sistema informàtic per evitar que es pugui votar dues vegades. Els responsables de la plataforma asseguren que aquest operatiu “té plenes garanties” ja que, de fet, ja s'ha fet servir en anteriors consultes independentistes.

La participació és un dels principals termòmetres que inevitablement s'utilitzaran, a posteriori, per analitzar el resultat de la iniciativa. Sobre aquest punt, Alfred Bosch i la resta de membres de Barcelona Decideix van mostrar-se ahir curosament cauts a l'hora de fer prediccions, tot i que van apuntar que ja es donaran per “satisfets” amb un índex de participació superior al 10% del cens. L'objectiu encobert, però, és superar el 12,1% que es va registrar en la consulta de la Diagonal, una fita més que possible i en què haurà estat determinant el vot anticipat que s'ha anat recollint des del 12 de desembre passat.

Sigui quin sigui, però, el resultat final i les seves repercussions futures sobre la política catalana, des de la plataforma es descarta qualsevol pretensió de crear un partit o similar. De fet, les relacions de Barcelona Decideix amb els estaments polítics tradicionals no han estat còmodes. Ahir mateix, Alfred Bosch va tornar a referir-se amb to crític a l'Ajuntament de Barcelona per no haver-los cedit urnes, i també va apuntar que les relacions amb el govern de la Generalitat, tant l'actual com l'anterior, no han estat “especialment intenses”. Una altra cosa és la resposta i adhesions que han rebut des de la societat civil. A banda de les 361 entitats que donen suport a la plataforma, diverses personalitats els han ofert suport públicament. Un dels últims a fer-ho ha estat l'escriptor Quim Monzó.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici