GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
D

D'acord amb el CEO, el 42,9% dels catalans votarien a favor de la independència, el 28,2%, en contra


El CEO presenta la segona onada del Baròmetre d'Opinió Política de 2011

 
 
 
El director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Argelaguet, ha donat a conèixer aquest matí les dades corresponents a la segona onada de 2011 del Baròmetre d’Opinió Política. La principal novetat és que el CEO ha inclòs, per primera vegada en el qüestionari d'aquest estudi, una pregunta sobre l'opinió dels catalans i catalanes davant la celebració d'un referèndum per a la independència de Catalunya i una altra sobre la gestió dels impostos.

L'objectiu del Baròmetre d'Opinió Política és conèixer l’actitud dels catalans i catalanes davant de la política, el seu comportament electoral i la valoració que fan dels diversos líders polítics.
 
Per a la realització del Baròmete s’han dut a terme 2.500 enquestes telefòniques entre el 2 i el 17 de juny.

Accés a l'informe del CEO

 

Un 75,1% dels enquestats pel CEO estan a favor d'un sistema fiscal basat en el concert econòmic i tan sols s'hi oposarien –amb divisió– els votants de PP i C's

Roger Tugas

 

La segona onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, fet públic aquest matí, preguntava per primera vegada per l'actitud dels enquestats davant d'un referèndum d'autodeterminació i davant les negociacions de cara a assolir un nou pacte fiscal de característiques similars al concert econòmic. Segons les dades del sondeig, fet a 2.500 persones, un 42,9% dels catalans votarien a favor de la independència i només un 28,2% ho farien en contra, mentre que un 23,3% s'abstindria. Aquesta actitud favorable al trencament amb Espanya és gairebé hegemònic entre l'electorat d'ERC i SI i força majoritari a CiU i ICV-EUiA, mentre que entre els votants del PSC i sobretot del PP i C's és minoritari o residual. La majoria dels partidaris de la independència ho són per motius econòmics, mentre que els contraris justifiquen el vot per causes identitàries.

Un 66,5% dels catalans creuen que el país té un nivell d'autonomia insuficient, però, entre totes les opcions possibles de relació amb Espanya, la prioritària –per un 33% dels enquestats– és el de la federació, seguida per l'autonomia –suport del 31,8%– i per la independència –suport del 25,5%–.

Quant al pacte fiscal, un 50,4% dels catalans hi estarien totalment a favor i un 25,1% més aviat estarien a favor que la Generalitat recaptés i gestionés els impostos pagats a Catalunya. Tan sols s'hi oposaria un 18,2% del cens. En aquest cas, hi són molt favorables els votants de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i SI, tot i que els electors del PP i C's estan força dividits però majoritàriament hi estan en contra.

A nivell electoral, el baròmetre indica que CiU es consolidaria com a primera força política catalana a Madrid. El CEO no fa projecció d'escons, així que, en intenció directa de vot, si demà se celebressin eleccions espanyoles, la federació nacionalista rebria el 23% dels suports –fa tres mesos eren el 21,8% i se situava per primer cop com a guanyadora–, el PSC obtindria el 18,2% –abans, el 19%–, el PP, l'11,5% –venia del 10,1%–, ICV-EUiA, el 5,9% –venia del 5,3%– i ERC, el 3,2% –venia del 4,4%–. En el cas d'unes eleccions autonòmiques, però, el PSC retallaria lleument distància amb CiU. Per la seva banda, la CUP comença a recollir un incipient però important suport –similar al de SI i C's–.

Un altre element destacable del sondeig, en relació amb el moviment dels indignats, apunta que, tot i que l'atur i l'economia segueixen sent els principals problemes dels catalans, la insatisfacció amb la política es consolida en tercera posició –per a un 8,6% dels enquestats–. A més, un 66,3% dels catalans estarien poc o gens satisfets amb l'actual democràcia i un 44% d'ells opinen que la seva prioritat política –entre quatre opcions– hauria de ser augmentar la participació dels ciutadans en les decisions importants del Govern. Tan sols un 12,1% considera mantenir l'ordre com la seva prioritat.
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici