GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Viladamat i Arenys de Munt per l

Viladamat i Arenys de Munt per l'abolició de la monarquia espanyola


 
Mar Vicente
EL PUNT-AVUIT 08.01.2012

Llarga lluita contra la monarquia

 

 

 

El banyolí Guillem Compte va idear fa dos anys una moció perquè desaparegui la corona però tot just ara ha trobat en Viladamat el primer poble que l'aprova

Diu que ara han de ser els polítics qui l'han de fer seva

 
Feia dos anys que la moció estava ideada, però no ha estat fins ara que Viladamat l'ha aprovat i s'ha convertit en el primer ajuntament català que reclama la fi de la monarquia espanyola i que exigeix que el rei Joan Carles I abdiqui el seu càrrec. El text va ser pensat per un banyolí, Guillem Compte, que explica que després de picar a diverses portes de diferents ajuntaments va ser el de Viladamat el que es va interessar per aprovar la moció que havia preparat. Ara, d'altres ajuntaments, com els de Montesquiu, Vic, Sant Cugat del Vallès o Celrà, s'estan interessant per aquesta iniciativa, però Compte explica que en el seu moment diversos consistoris no van voler proposar la moció “per por de si venien les forces de seguretat”, recorda. Ara es mostra satisfet de l'acceptació que ha tingut la seva idea i li sembla “perfecta” l'aposta dels municipis que es vulguin afegir a Viladamat. A més, agraeix la difusió feta als mitjans de comunicació.

“Política no partidista”

Guillem Compte, de 40 anys, assegura que no té cap vinculació amb cap partit polític i diu que el que li interessa és la “política no partidista” i les iniciatives ciutadanes que millorin el sistema democràtic. De fet, assegura que fins als 30 anys va ser totalment antipolític, però recorda que després es va adonar que tenia l'opció de fer política fora dels partits per millorar la participació i la democràcia, hi afegeix Compte.

I això és el que va voler fer amb la moció antimonàrquica. “Crec que és una bona manera de canalitzar políticament la voluntat ciutadana perquè s'aboleixi la monarquia”, concreta, i hi afegeix que creu que la institució és “una aberració democràtica”. Un cop engegada la iniciativa, però, ara Compte diu que vol deixar pas a la política i que siguin els ajuntaments i les cúpules dels partits polítics que es defineixen com a antimonàrquics qui es facin seva la moció. “Jo no sóc ningú, sóc un ciutadà que ha ideat la moció que ara és de qui la vulgui”, diu. Guillem Compte espera que la iniciativa s'aprovi a diferents llocs de Catalunya. I fins i tot de fora, diu. “Aquest no és un tema exclusivament català i estaria bé que també es pogués fer arribar al País Basc, Galícia o Andalusia, que són zones que simpatitzen amb aquesta iniciativa”, hi afegeix.

No es planteja ser ell mateix qui faci arribar la moció a d'altres llocs però ofereix col·laboració. No creu que sigui el seu paper, però li falta una cosa. Vol fer arribar la moció al monarca espanyol perquè “sàpiga la voluntat del poble”.

Aquest banyolí nascut al Brasil, que es dedica a desenvolupar projectes socials, diu que aquest no és el primer cop que intenta tirar endavant una iniciativa semblant a la moció per a l'abolició de la monarquia però sí que és el primer cop que aconsegueix el seu objectiu. El seu pròxim objectiu: actuar contra el pressupost del Ministeri de Defensa. “Els pressupostos estatals redueixen menys en despesa militar que en acció social.”

 

 

 

ANÒNIM

Arenys de Munt aprova una moció per abolir la monarquia espanyola

Sol·licita al Parlament que iniciï els tràmits per reformar la Constitució en aquest sentit

Reclama que s'excloguin els símbols monàrquics dels ajuntaments

 

Arenys de Munt ha esdevingut un dels municipis capdavanters en el moviment independentista català. Va ser l'impulsor de la celebració de les consultes sobre l'autodeterminació de Catalunya. Aviat es va adherir als municipis moralment exclosos de la Constitució Espanyola, i forma part de l'Associació de Municipis per la Independència. El govern municipal liderat per la CUP va presentar i aprovar en el ple de dijous una moció en què es declara el poble moralment exclòs del domini de la monarquia i es demana la seva abolició. El text expressa la voluntat de viure en uns “Països Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre ciutadans”, i reclama també que s'excloguin els símbols monàrquics de les institucions municipals. També se sol·licita al Parlament que iniciï els tràmits per presentar una proposició de llei al Congrés espanyol de reforma de la Constitució que inclogui l'abolició de la monarquia i permeti començar un procés de separació de la nació catalana.

La moció ha enfrontat la CUP amb ERC, el principal grup a l'oposició, que va marxar de la sala en el moment de la votació. ERC va mostrar així el seu rebuig al govern local per no haver consensuat amb ells la moció, que també havien presentat abans del ple també per reclamar l'abolició de la monarquia. Segons va explicar l'alcalde, Josep Manel Ximenis, (CUP), la seva moció no podia anar al ple perquè hi havia termes que no s'ajustaven a la legalitat i no podia prosperar.

Pel cap de l'oposició, el republicà Joan Rabasseda, només es tractava de “voluntat política”, ja que en altres municipis es presenten mocions amb el terme secessió sense que això suposi cap problema legal
 

Viladamat obre el camí i a Vic es tomba la moció

Viladamat va ser el primer municipi de Catalunya que abans d'acabar l'any va demanar la desaparició de la monarquia i l'abdicació del rei. La proposta va rebre el suport de tot l'Ajuntament, governat per la CUP. A Vic, la moció no va prosperar després que CiU, el PSC, ICV i SI es van abstenir i els cinc regidors de PxC hi van votar en contra.

 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici