GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
117: Jaume Nunó i Roca

117: Jaume Nunó i Roca



Músic i compositor nascut a Sant Joan de les Abadesses el 1824. És l’autor de la música de l’himne de la República de Mèxic.

Va entrar al món de la música a través de la parròquia de la seva vila natal. Als vuit anys, va anar a Barcelona i va aconseguir entrar de solista a la catedral. Amb una beca va estudiar a Roma. De tornada, va ser director d’acadèmia, primer a Terrassa i després a Sabadell. El 1845, va ingressar a l’exèrcit i va dirigir una banda de música militar.

El 1851, va ser destinat a Cuba on va reorganitzar diverses bandes militars i hi va introduir els instruments de metall. Va conèixer el general mexicà Antonio López de Santa Ana, que el va contractar el 1852 per reorganitzar les bandes musicals mexicanes. Va guanyar les oposicions a director del Conservatorio Nacional de Música y Declamación de Mèxic. El 1854, va guanyar el concurs a la composició musical de l’himne nacional mexicà entre un total de setze aspirants.

El 1856 va tornar a l’Havana i, tot seguit, va iniciar una brillant carrera professional com a director d’orquestra i director de diverses acadèmies en diverses ciutats dels Estats Units, com Nova York i Rochester, entre d’altres. El 1876, es va instal•lar, definitivament, a Buffalo (Nova York), on va obrir una acadèmia de música, es va casar i hi va morir, l’any 1908.

No va perdre, però, el seu contacte amb Mèxic: el 1864 va dirigir una temporada d’òpera i, el 1901, en ocasió de les festes patriòtiques, va ser rebut i homenatjat com un heroi nacional. El 1904, hi va tornar per participar en els actes del cinquantenari de l’himne.

El 1942, amb motiu del trasllat de les seves despulles que van ser dipositades a la Rotonda de los Hombres Ilustres de la ciutat de Mèxic, el govern mexicà li va retre una gran homenatge. L'Orféo Català de Mèxic, en nom de tots els catalans, li ha dedicat una placa col•locada a la façana de la casa on va néixer. El 1969, per iniciativa de Salvador Moreno i amb l'aportació d'un grup de mexicans i espanyols, li va ser dedicada una font a Sant Joan de les Abadesses. La plaça on es va erigir la font és anomenada, popularment, Plaça dels mexicans.

Si aneu a Sant Joan de les Abadesses el tercer dissabte de setembre (que és el dissabte següent a la Festa Major), podreu gaudir de la Festa del Grito (nom popular amb què, a Mèxic, és coneguda la seva revolta independentista) que commemora la independència de Mèxic.

El 3 de juny del 1980, es va firmar l’acta d’agermanament d’aquesta població ripollesa amb San Luís Potosí, població on va néixer Francisco González Bocanegra, autor de la lletra de l’himne mexicà. Així, es va establir un nexe d’unió entre les poblacions nadiues d’ambdós autors de l’himne.

Des de llavors, s’han organitzat diferents actes amb l’objectiu d’estrènyer els vincles entre ambdues poblacions. La Festa del Grito se celebra des del 2005 i compta amb la col•laboració de diferents entitats mexicanes i catalanes.

Carles Camp

 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici