GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
CEO. Juny 2012: Un 51,1% dels catalans votarien a favor de la independència

CEO. Juny 2012: Un 51,1% dels catalans votarien a favor de la independència


El Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya ha publicat la 2a onada de 2012 d'enquestes en què recull la percepció de la societat catalana sobre política, economia, mitjans de comunicació, comportament electoral i la valoració de líders polítics. Hi destaca el creixement respecte l'any passat en la voluntat que Catalunya torni a ser un estat independent. Sens dubte, el desastre de l'estat espanyol com a gestor i les contínues ofenses en contra de la llengua i la nació catalanes contribueix a aquesta voluntat independentista.
 
Ara, ja ho veieu. Només és qüestió que els nostres polítics facin el referèndum.
 
 
 
 
 

“Sí” absolut

Un 51% dels catalans votarien a favor de la independència segons el baròmetre del CEO

Per primer cop, l'estat propi és l'opció preferida per la majoria dels enquestats

 
Odei A. Etxearte
 
 

El sí a la independència guanyaria per majoria absoluta en un referèndum. Quan fa dos anys de la sentència del Tribunal Constitucional que va esventrar l'Estatut, el baròmetre d'estiu del Centre d'Estudis d'Opinió recull un ascens històric del sobiranisme entre els catalans: reflecteix per primer cop que els partidaris de l'estat propi superarien el 51,1% dels vots si fossin cridats a les urnes, contra un 21,1% que s'hi oposarien i un 21,1% que asseguren que no anirien a votar.

El percentatge dels partidaris del sí ha anat creixent progressivament des de fa un any, quan l'enquesta periòdica del CEO va començar a preguntar sobre la intenció de vot en una consulta d'autodeterminació. Per primera vegada, però, l'independentisme supera el llindar del 50% i, de retruc, desarma l'argumentari dels partits que al·leguen que el sobiranisme és un sentiment minoritari. En l'anterior enquesta, del febrer, se situava en el 44,6%. El juny del 2011, en el 42,9%.

Una altra dada complementa el retrat de l'alça dels defensors de l'estat propi. Aquesta ja és l'opció preferida per la majoria dels catalans (un 34%) quan se'ls demana quina estructura política hauria de tenir Catalunya, en detriment dels federalistes i els autonomistes.

La percepció dels ciutadans és que el seu nivell de vida milloraria si Catalunya no estigués sotmesa a Espanya. Així ho sostenen un 55,5%. Un 16,7% consideren que res no canviaria i un 12,8% auguren que empitjoraria. De votants independentistes en un referèndum n'hi ha a totes les cases, però són la majoria dels electors de CiU (un 64,5%), d'ICV-EUiA (un 53,2%), d'ERC (un 95,7%) i de SI (99,1%). El gros dels votants del PSC (41,5%) votarien en contra de l'estat propi i el mateix passa amb els del PP (un 74,4%). No obstant això, un 29,1% dels socialistes i un 8,8% dels populars es decantarien pel sí.

Per avaluar si el creixement de l'independentisme és estructural o conjuntural, el director del CEO, Jordi Argelaguet, alerta que s'haurà d'esperar a les pròximes edicions del baròmetre. Considera, però, que hi ha un sobiranisme “dur” i un de “tou”, més lligat a l'esdevenir econòmic.

L'independentisme assoleix una altra fita històrica en l'historial del CEO ara que els partits catalans estan a punt de tancar el model del pacte fiscal, després que Artur Mas hagi emprès la tercera onada de retallades i que Mariano Rajoy hagi agafat les tisores i negociat el rescat del sistema bancari. L'estat propi se situa per primera vegada al capdamunt del rànquing en l'ideari polític dels ciutadans i relega al segon lloc la predilecció per un estat català dins d'una Espanya federal. Un 34% consideren que Catalunya hauria de ser independent, un 28,7% aposten per incloure-la en un sistema federal i un 25,4% advoquen perquè es mantingui com una comunitat autònoma. Tan sols un 5,7% defensen que hauria de convertir-se en una “regió” espanyola.

El sí majoritari en un referèndum s'explica perquè el gros dels federalistes optarien per donar suport a la independència si fossin cridats a les urnes. Aquest comportament s'entreveu quan s'examina l'opció preferida de l'electorat de cada partit. Un 38,3% dels de CiU defensen l'estat independent. Però el paraigua de la federació nacionalista també aglutina un volum important de federalistes (un 35,4%) i de partidaris de l'autonomia (18,7%). Els votants del PSC prefereixen una Catalunya autònoma (un 40,6%), en segon lloc un estat dins d'una Espanya federal (31%) i, en tercer lloc la independència (14,6%). El PP és indiscutiblement autonomista (63,6%). ICV-EUiA té una majoria absoluta de federalistes 53,6%), un 22,1% d'independentistes i un 18% de defensors del règim autonòmic. A ERC, un 78,3% són independentistes, però hi ha un 17,4% de partidaris d'incloure Catalunya en una Espanya federal.

La simpatia dels catalans respecte al pacte fiscal es manté inalterable. Igual que al febrer, un 76,5% dels enquestats estan a favor que les administracions catalanes recaptin tots els impostos que paguen els ciutadans i les empreses.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici