GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
El ‘Financial Times

El ‘Financial Times' preveu “una crisi constitucional” si Mas torna amb les “mans buides” de Madrid


En un editorial, el prestigiós rotatiu financer prediu que el president de la Generalitat convocarà unes eleccions que seran un plebiscit independentista

 
Anònim
 

 

 

Les tensions entre Catalunya i Espanya i la possible independència del país s'han fet un lloc a l'editorial d'aquest dijous del Financial Times. El text, titulat El missatge català, explica les reivindicacions del poble de Catalunya i les contrasta amb l'actitud dels sectors més extrems del PP de Mariano Rajoy. L'editorial assegura que Artur Mas i Rajoy “en un escenari ideal acordarien un millor model fiscal” però que ara “la prioritat és solucionar l'emergència econòmica”. Per tant, el diari conclou que Mas tornarà el dia 20 de Madrid “amb les mans buides, i convocarà unes eleccions anticipades que seran un referèndum independentista”. “S'aproxima una crisi constitucional”, destaca.

El Financial Times fa setmanes que informa de les creixents tensions entre Catalunya i Espanya i l'evolució de les negociacions sobre el pacte fiscal. Dimarts, coincidint amb la Diada, el rotatiu va publicar una entrevista amb el President Jordi Pujol en què explicava els motius pels quals ha augmentat el sentiment independentista a Catalunya.

Però en aquesta ocasió l'article sobre Catalunya no està a la pàgina d'Internacional o és una columna d'algun dels periodistes del rotatiu, sinó que es tracta d'una editorial. El Financial Times ha col·locat Catalunya al centre de la seva línia editorial, avisant que la situació al país pot provocar una “crisi constitucional”.

A l'editorial, el diari assegura que la crisi a l'Eurozona ha fet caure “més d'un govern, però encara no havia posat en dubte la supervivència d'un estat nació en sí mateix”. “Però això sembla que està passant a Espanya, i creix dramàticament pel fervor independentista d'aquesta setmana a Catalunya”.

 

Un país ric que després “ha de pidolar”

El text recorda la manifestació amb un 1,5 milions de persones pels carrers de Barcelona i avisa que l'Espanya plurinacional que es va construir després de la dictadura franquista “té el risc de trencar-se”. “La crisi a l'Eurozona en té part de culpa. Ha exposat sense pietat la fragilitat del sistema fiscal espanyol”, destaca el rotatiu.

L'editorial alerta que els catalans, “relativament rics”, contribueixen anualment amb un 9% del seu PIB a les arques de l'Estat, però després estan “indignats” perquè han d'anar a demanar un rescat per pagar els deutes “com si fossin uns pidolaires”. “Catalunya vol autonomia fiscal: el dret de recaptar tots els seus impostos com els bascos, que contribueixen proporcionalment molt menys als cofres espanyols”, diu el diari

Pel Financial Times, però, un Rajoy que “agonitza per decidir si demana un rescat total a Europa necessita les transferències de Catalunya per complir amb les pensions i les obligacions de l'estat del benestar”. L'editorial destaca, a més, que el PP és “ideològicament hostil a l'autogovern i intenta utilitzar la crisi per recentralitzar Espanya”. Segons diu, el PP “està creant un cocktail perillós de penúria fiscal i ressentiment nacional”.

 

Menyspreu a la identitat catalana


El text de l'editorial segueix, explicant que més de la meitat dels catalans ara senten que el seu futur “està en risc si continuen lligats a un estat espanyol que creuen que ja no els pot acomodar”. “En canvi, els nacionalistes espanyols menyspreen la identitat basca i catalana com un narcisisme, i veuen la unitat d'Espanya com sagrada”, critica. L'editorial alerta aleshores que “els dos bàndols s'han d'adonar que el nacionalisme majoritari ha estat superat a Catalunya”.

L'editorial descriu com a “decisiva” la reunió del 20 de setembre entre Artur Mas i Mariano Rajoy a Madrid per parlar del pacte fiscal. “En un escenari ideal, els dos líders acordarien un millor model fiscal, que inclogués transferències més justes de les regions riques a les més pobres. Això s'ha d'explorar -però no ara, quan la prioritat ha de ser solucionar l'emergència econòmica”, destaca el diari. Amb tot, admet que els catalans ja no es poden esperar. “El senyor Mas tornarà probablement amb les mans buides, i convocarà unes eleccions anticipades que esdevindran un referèndum sobre la independència de Catalunya. S'aproxima una crisi constitucional”, avisa l'editorial del Financial Times.

 


Financial Times. Catalan missage



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici