GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Sala i Martin: "Catalunya continuarà a la UE amb l

Sala i Martin: "Catalunya continuarà a la UE amb l'ajuda d'Espanya"


L’economista afirma que serà el propi Estat espanyol qui, per interessos econòmics, no hi posarà entrebancs

 
Anònim
 
 
 
 
 
L’economista Xavier Sala-i-Martín demostra en un article al seu bloc que, malgrat el discurs del PP, una Catalunya independent no estaria condemnada a ser “un estat pària pels segles dels segles” sinó que podria formar part sense problemes de la Unió Europea. De fet, segons el professor de Columbia seria la mateixa Espanya la primera interessada en què Catalunya no quedés expulsada del sistema econòmic europeu.

L’economista utilitza dues imatges per demostrar econòmicament la seva tesi. En primer lloc un mapa d’autopistes d’Espanya (imatge). “Veient aquest mapa, qui penseu que serà el primer interessat en què no s’introdueixin barreres comercials entre Catalunya i Espanya? Qui es quedarà aïllat si Europa aixeca una enorme barrera a Catalunya?”, pregunta.

I en segon lloc, presenta una gràfica sobre l’augment disparat del PIB espanyol. “Si Catalunya s’independitza, el PIB espanyol perdrà el 20% corresponent a Catalunya. I si Espanya es nega a negociar amb Catalunya, Catalunya no es quedarà la part proporcional del deute que li correspon per la qual cosa el deute espanyol com a fracció del PIB serà superior al 120% del PIB: un dels més grans del món”.

Davant aquests dos arguments, l’economista, que amb un mapa de carreteres de França insisteix amb les dificultats que tindria Espanya per exportar les seves mercaderies sense passar per Catalunya, conclou: “si la ciutadania de Catalunya vol lliurement sortir d’Espanya i així ho decideix democràticament, ho farà perquè tindrà l’ajuda d’Espanya”, ara bé, no pas per una qüestió d’estima vers Catalunya, sinó perquè “Espanya té estima per Espanya”.

Però no acaba la seva argumentació sense deixar sobre la taula un seguit de preguntes respecte la visió exterior del conflicte que encara avalen més la seva tesi. “Algú pensa que els europeus deixaran que els espanyols – pràcticament intervinguts- impedeixin tot aquest negoci per una rabieta? Algú creu que els països creditors deixaran que els espanyols no negociïn la rebaixa d’una part del deute per part de Catalunya per fer que aquest sigui una mica menys inviable?”


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici