GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Cartografia

Col·labora

Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Enric Guillot. “La conquesta d

Enric Guillot. “La conquesta d'Amèrica va ser catalana, no castellana” (El Punt-Avui 10.12.12)


A Colom li atorguen uns títols que per llei només es donen als catalans. És una figura 100% catalana

La immensa majoria dels mapes que ho proven són a l'estranger

Quan Felip II de Castella puja al tron ordena requisar qualsevol cosa que tingui a veure amb el descobriment

 
 
 
 

Enric Guillot és l'autor del llibre Descoberta i conquesta catalana d'amèrica (Ed. Librooks), en què mostra la manipulació i l'eliminació a què han estat sotmeses les iconografies catalanes en els mapes espanyols d'Amèrica.

 
Va començar a fer el seu llibre perquè va trobar una bandera catalana sobre un mapa del segle XVI al continent americà...
 
Sí. Navegant per internet, buscant mapes, me'n va sortir un d'Amèrica del segle XVI, que per curiositat vaig obrir, i vaig trobar que hi sortia una senyera. Em va xocar, no sabia bé si era una senyera, però sí, ho era.
 
Hi ha escuts i banderes que poden semblar de Catalunya...
 
Hem de mirar el nombre de pals i de columnes. Amb els colors groc i vermell, o blanc i vermell, no poden ser altra cosa que banderes catalanes.
 
El seu llibre vol demostrar que es vol ocultar la presència dels catalans a Amèrica.
 
Hi ha una iconografia molt abundant, es podrien fer un parell més de llibres d'aquests, en què el que apareix no quadra amb el que diu la història oficial. Si Amèrica la va conquerir Castella, en exclusiva, per què hi ha tota aquesta iconografia catalana present? És iconografia feta per europeus que veuen de manera neutral què hi havia en aquella època. Estan fets per portuguesos, francesos, normands, alemanys, italians..., i a aquests no se'ls pot aplicar que siguin partidistes.
 
Quina motivació hi ha per ocultar tot això? Sabem que n'hi ha que per posar-se les medalles, però que desaparegui tota aquesta cartografia...
 
El problema està només aquí a Espanya, aquí no es troba pràcticament res.
 
Fora d'Espanya sí que podem trobar-los?
 
És clar, tot el que no va poder requisar la inquisició i els reis espanyols està fora. La immensa majoria d'aquests mapes són a l'estranger.
 
I els que queden estan manipulats?
 
Substitueixen pals o els esborren, els canvien els colors, es guixen, s'enfosqueixen els quadrants dels escuts... És una falsificació. Hem de pensar que aquests mapes a l'època eren regals de luxe fets per cartògrafs; no servien per navegar, però sí per decorar. Eren regals que es feien entre reis i comtes. Expressen quins són els països i les nacions que hi ha a cada lloc. No hi ha més. En el llibre es veu clarament que s'han repintat els pals i s'han enfosquit, deixen el mapa retocat.
 
Indica que això pot ser per la manipulació de la censura reial i la inquisició.
 
Tenien un índex de llibres prohibits; el primer que fa Felip I de Catalunya i II de Castella quan puja al tron és ordenar requisar qualsevol cosa que tingui a veure amb el descobriment d'Amèrica. Si no entregaves els mapes t'hi jugaves la pena de mort o la confiscació de béns...
 
La presència de catalans a Amèrica també implica que vam ser autors del genocidi racial i de l'esclavitud...
 
Es pot dir una sola guerra en què no hi hagi hagut morts? Això no és un genocidi, és una conquesta. Si dius genocidi és veritat que els europeus van matar un de cada deu indis, els nou restants se'ls van carregar les malalties. Era una conquesta, evidentment no anaven a repartir clavells. Com tampoc es reparteixen clavells en la Primera Guerra Mundial, ni en la segona, ni en qualsevol altra guerra que puguis pensar. Quan entra Felip V a Catalunya mata un de cada deu catalans. No és genocidi, és simplement gent que vol diners, volen or, i després hi ha una Església que vol cristianitzar-ho tot. Si els indis arriben a tenir coets i metralladores no s'haurien conquerit.
 
Quins són els orígens de Cristòfor Colom? Són catalans?
 
És un personatge català 100%, no pot ser de qualsevol altre lloc. Li donen uns títols per llei que només poden donar a catalans de família reial. Eren títols de la corona catalana, no existien a Castella.
 
Vist el mapa que surt en portada, sembla que tot Amèrica fos catalana...
 
D'inici les conquestes eren catalanes, no castellanes. Per exemple, Castella entre el 1480 i el 1498 fa dues convocatòries de corts i no parlen de res d'Amèrica perquè no hi eren. L'únic que fan és confirmar l'hereu de Castella.
 
Aquí a Catalunya sí?
 
Els consolats de mar i les lleis mercantils eren catalanes. Els que dominàvem marítimament la Mediterrània érem nosaltres. Els castellans què havien conquerit abans del 1492? Fora de la península, res.
 
El seu llibre ha tingut com a eina internet; no té por de la fiabilitat?
 
Només les imatges. Les que tinc estan certificades pel lloc i el museu on es poden trobar.
 
I qui pensi que vostè busca tres peus al gat, què?
 
Dono una iconografia que dóna a entendre que els que van fer aquesta gesta van ser els catalans, els valencians, els mallorquins i els aragonesos. Qui no vulgui veure això o qui no s'ho vulgui creure no s'ho creurà. Si no és el que jo dic que és, què és?
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici