GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
125: Frederic Beltran i Massés, un pintor català a la cort de Hollywood

125: Frederic Beltran i Massés, un pintor català a la cort de Hollywood


Nascut a la Guaira (Cuba), el 1885, fill d’emigrants catalans que retornen a Catalunya el 1892, quan el petit Frederic té set anys. A Barcelona, Beltran rep classes de dibuix a l’Ateneu Obrer abans de formar-se a la Llotja de Barcelona. El 1906, convidat pel poeta Melcior de Palau, va a Madrid per estudiar els grans mestres del Prado. Coneix i es deixeble de Sorolla i Antoni Caba, abans de retornar a Barcelona.

Els seus inicis naturalistes donen pas a un estil difícil de classificar, sensual i decadent alhora, barreja de modernisme i simbolisme, amb retrats de gran càrrega eròtica que li causaran problemes amb la censura, que seran decisius a l’hora de prendre la decisió de marxar cap París, l’any 1916, ciutat on residirà –tret d’una estada d’un any a Hollywood-, durant més de vint-i-cinc anys.

La fama com a retratista li arribarà arran de l’èxit de la seva participació a la Biennal de Venècia de 1920. Des d’aleshores i durant les dues dècades següents, exposa amb èxit a Buenos Aires, París, Londres, Nova York, Niça, Los Angeles, entre d’altres a banda i banda de l’Atlàntic.

Alfons XIII, Jordi VI d’Anglaterra, els maharajàs de Kapurtala, el papa, Rodolfo Valentino (de qui va ser gran amic), Glòria Swanson, Joan Crawford, Douglas Fairbanks Jr, Randolph Hearst (el “ciutadà Kane” d’Orson Wells), Forbes, els Rotschild o els Peugeot són només algunes de les celebrities de l’època que es disputaran el pinzell i quedaran immortalitzades en els quadres de Beltran i Massés. El 1943, fugint de la segona guerra mundial, torna a Barcelona, on morirà el 1949.

Premiat i distingit en vida per les grans acadèmies d’art, present en alguns dels grans museus d’Europa i Amèrica, els canvis en els gustos artístics que es decantaran per la pintura abstracta en detriment de la figurativa, seran la raó principal que el record de Beltran i Massés anés caient en l’oblit. Una situació, sens dubte injusta, que s’ha començat a corregir en els últims anys gràcies a exposicions a Barcelona, Madrid, Paris, Londres o Montecarlo que han tornat a posar d’actualitat l’obra d’aquest pintor català universal.

 

 

Armand Sanmamed

26/11/2013



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici