GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
127:Joan d’Alòs i Serradora (Moià 1617-Barcelona 1695)

127:Joan d’Alòs i Serradora (Moià 1617-Barcelona 1695)


El podem considerar com un dels grans metges catalans del segle XVII pels seus coneixements d’anatomia i per les seves  diverses publicacions, entre les quals cal destacar: Pharmacopea cathalana sive Antidotarium Barcinonense Restitutium et Reformatum  i sobretot, pel seu tractat cardiològic, De Corde Hominis Disquisitio Physiologico-Anatomico un dels mes importants del moment.

Va estudiar medicina a l’Estudi General de Barcelona, on va ser deixeble del també gran metge Jacint Andreu. Va ocupar diverses càtedres: la d’aforismes,  la de prima de medicina i, l’any 1659, la d’anatomia. Cal tenir present que la Universitat de Barcelona era, en aquesta època, la més activa de l’arc Mediterrani i també de la península Ibèrica.

Com molts metges de l’època, va ocupar càrrecs polítics: diputat i conseller de la Generalitat en dues ocasions, conseller tercer de Barcelona i conseller de la Llotja. L’any 1674, Carles II el va nomenar protometge del Principat i dels comtats del Rosselló i la Cerdanya.

D’entre les seves obres, cal destacar la Pharmacopea cathalana sive Antidotarium Barcinonense Restitutium et Reformatum de l’any 1686, escrita en qualitat de  protometge i amb la intenció d’uniformitzar la prescripció i l’elaboració de medicines de metges i apotecaris catalans. Aquest tractat  va ser vigent fins l’any 1739, quan el Reial Tribunal del Protomedicat de Castella va imposar la Pharmacopoeia Matritensis.

Una altra obra i, possiblement la més important, va ser De Corde Hominis Disquisitio Physiologico-Anatomico, escrita l’any 1694. És el primer llibre publicat a Espanya que tracta amb profunditat l’aparell cardiovascular. L’any 1628, William Harvey havia publicat un llibre sobre la circulació de la sang. Joan d’ Alòs va prendre posició ferma en favor de Harvey i va protagonitzar una disputa sobre aquesta qüestió, amb el metge valencià Matías Garcia, gran defensor del galenisme.

Joan d’Alòs va formar  part del grup de metges que, a finals segle XVII i principis del XVIII van ajudar a fer el gran salt cap a la medicina moderna, deixant enrere la medicina tradicional galènica que havia funcionat durant molts segles.

 

 

Ester Ustrell

17/12/2013



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici