GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
136. Francesc de Paula Freixes i Mercadé

136. Francesc de Paula Freixes i Mercadé


Va néixer a Holguín, a Cuba, el 5 de febrer de 1864, fill de pares catalans: el barceloní Francesc de Paula Freixes Ferrer i Maria de la Concepció Mercadé.
 
Quan encara era un nen, el van enviar a estudiar a Mataró, al col·legi Pare Valdimia. Més endavant, es va llicenciar en dret civil i canònic a Madrid. Va tornar a Cuba i va començar a exercir com a advocat a Camagüey, de l’audiència territorial de Puerto Príncipe.
 
Malgrat que hauria pogut tenir una vida tranquil·la exercint el seu ofici, va decidir emprendre un camí més difícil i perillós enfrontant-se al colonialisme que llavors patia Cuba. Era conegut per les seves arengues públiques i pels seus articles al diari liberal La Doctrina. La seva frase més encesa fou: “Millor veure blanquejar les sabanes d’Holguín amb els ossos dels meus fills, abans que continuar essent esclau”.
 
Aquesta frase li va provocar molts problemes, fins el punt de veure’s embolicat en un duel amb el coronel Elías de l’exèrcit colonial espanyol. Tot plegat, va acabar amb el seu processament i una condemna de sis mesos de presó.
 
Però això no va doblegar la seva determinació. La prova és que durant l’anomenat levantamiento de Maceo, de caire independentista del 1895, Freixes, que aleshores tenia 31 anys, va abandonar feina, casa, esposa i tres fills per unir-se a la revolta. A la batalla del Coliseo, va ser ferit en un peu. Com a premi per la seva conducta Maceo el va nomenar auditor i cap del despatx del quarter general dels revoltats.
 
Freixes, no es va conformar a la passivitat que per a ell suposava fer només feines administratives a reraguarda, i va voler seguir actiu militarment a primera línia. Va caure en combat a la batalla de Soroa, el 24 d’octubre de 1896, amb 32 anys edat.
 
Enterrat a Soroa, el 1903 les seves restes van ser traslladades a la seva ciutat nadiua d’Holguín. Va ser un home estimat, admirat i respectat pels seus companys pel seu coratge, bonhomia, bon humor i optimisme pel que feia al triomf del independentisme cubà.
 
Francisco Frexes, com l’anomenen allí, avui en dia és considerat un heroi nacional i un exemple a seguir per als qui volen defensar la pàtria. Té diversos monuments i carrers dedicats a diversos llocs del país
 
 
Carles Camp
22/07/2014


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici