GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Armand de Fluvià. Corona de Sobirania

Armand de Fluvià. Corona de Sobirania


Hi ha uns prejudicis sobre les corones als escuts que no tenen cap raó de ser. En l’heràldica municipal les corones indiquen la categoria del municipi, si és un poble, una vila o una ciutat, i la corona que timbra l’escut d’aquells municipis que històricament, i abans de l’abolició de l’antic règim, havien estat centre o capital d’una baronia, vescomtat, comtat, marquesat, ducat o principat porten la corresponent a aquest títol (art. 40.3, Decret 139/2007, de 26 de juny).
 
En la meva tasca d’assessor d’heràldica i genealogia de Catalunya he pogut comprovar aquells prejudicis. Uns diuen –sense cap fonament– que la corona mural és republicana i altres afirmen –també sense fonament– que la corona reial és “borbònica”. Res de tot això.
 
La corona mural representa la muralla que defensava una població de l’enemic i és emprada tant en repúbliques com en monarquies. Actualment, a Catalunya, tenim casos de municipis que han suprimit de llurs escuts la corona, que ells mateixos van aprovar per majoria, la qual cosa fa que es puguin confondre amb les entitats municipals centralitzades, que, precisament, es distingeixen dels municipis perquè no poden portar corona.
 
La corona reial és el símbol, per antonomàsia, de la sobirania. A l’edat mitjana i després, només el sobirà podia portar-la, precisament, perquè era el sobirà. En una corona la representació de la sobirania està precisament en les diademes que la tanquen i que figuren només a les d’emperador, rei i príncep.
 
A Catalunya, només un ajuntament timbra el seu escut amb la corona reial: Barcelona, perquè explica i recorda que havia estat la capital d’un país sobirà. La majoria de països de l’Europa de l’Est van perdre llur sobirania en ésser ocupats pels soviètics, i el primer que han fet en recuperar-la ha estat substituir la simbologia soviètica per la històrica o tradicional. Ho podem constatar en els actuals escuts de Rússia, Hongria, Sèrbia, Montenegro, Bulgària i Geòrgia, que ara són repúbliques.
 
Un senyal de la recuperació de la nostra memòria històrica ha estat la substitució de l’escut borbònic del Parlament per l’escut de Catalunya, amb la corona que li correspon i que indica que havia estat un país de plena sobirania i, que jo sàpiga, ningú no se n’ha esgarrifat o escandalitzat. Tanmateix, encara tenim un deute amb el nostre país: Catalunya és l’únic país d’Europa que no té escut oficial, quan resulta que és el més antic d’Europa.
 
Un exemple del que estic exposant el trobem a la república de San Marino, on el Consell Sobirà de la República va establir que “l’Arma della Repubblica debba avere la corona chiusa, simbolo della Sovranità”. El que no puc entendre és com el “Principat” d’Andorra, que és un estat sobirà, no timbra el seu escut amb la corona de príncep. El sobirà orde hospitaler de Malta també demostra la seva sobirania amb la corona reial que timbra el seu escut. I, per acabar, l’escut de Barcelona va timbrat (l’únic a Catalunya) amb la corona reial, recordant que Barcelona fou la capital d’un país sobirà.
 
El Punt Avui. 17/12/2014


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici