GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carles I a Sant Jeroni de la Murtra

Carles I a Sant Jeroni de la Murtra


Monestir on el 3 d’abril de 1493 els Reis Catòlics van rebre Colom a la tornada del primer viatge al Nou Món, i on molt probablement hi podria haver mort Carles I (1558).
 
En represa del cicle Recuperem la nostra Història, Bellaterra per la Independència ha organitzat una sortida didàctica a la Murtra. Un grup amb majoria de bellaterrencs han fet la visita guiats per en Daniel Ibànyez, investigador i col·laborador d’Histocat.
 
L’edifici emplaçat a la vall de Betlem (Badalona) fou fundat l’any 1416 pel mercader barceloní Bertran Nicolau a l’antic mas de la Murtra. Avui dia el monestir té una important vàlua com bé patrimonial arquitectònic, però més encara per la significació història lligada estretament a la història de Catalunya. Allí, els Reis Catòlics reberen en Colom a la tornada del primer viatge d’Amèrica, i amb clars indicis que hi residí l’emperador Carles I fins la seva mort.
 
És sobre aquesta tesi que s’ha centrat en Daniel, recorrent a documentació escrita de l’època per desmentir la historiografia oficial espanyola que situa els fets a Yuste (Extremadura). Afirmacions sense cap rigor i contradiccions en dates i fets, evidencien la manipulació i l’engany de la història que se’ns ha explicat.
 
D’entrada, val a dir la clara vinculació històrica de Badalona amb la família Colom. El mas Sunyol, la Torre Pallaresa i la Murtra no són aliens als Colom ni a mariners, monjos i mecenes, tots ells catalans, que van fer possible la descoberta del Nou Món. I el rei Ferran II amb la seva consort Isabel acudeixen a la Murtra per ser informats de les novetats. Un esdeveniment organitzat, preparat i forjat des de la nació catalana.
 
Més tard l’emperador Carles I desitja retirar-se a un monestir jerònim, raó per la qual s’amplia l’edifici per acollir el rei i ajudants personals. A Yuste o a la Murtra? En Daniel argumenta que és a la Murtra i desmenteix que fos Yuste. Ho il·lustra amb molts exemples extrets de documents i arxius històrics.
 
Al refectori s’hi veure pintures del 1557, on hi són representats personatges significatius del poder del moment: l’emperador Carles I, Isabel d’Aviz de Portugal, Francesc Borja, Joana d’Àustria, Andrea Dòria, Pere Alsina i Eleonor de Castro. No hi tindrien cap sentit sense la presència de Carles I ja retirat.
 
Explica en Daniel Ibànyez: “Tornant al fil de la les meves impressions, una de les coses més xocants que vaig llegir van ser les referències a la dieta preferida de l'emperador a Yuste, tal com l'explica en Royal Tyler: ostres vives o picades, anxoves, sardines, marisc, pastís d'anguiles, etc. etc. Pensem que el monestir de Yuste és a 460 km del mar. Això representava 5 dies de camí des de la costa. Les fruites del mar preferides per l'emperador arribarien a Yuste fetes malbé. Al contrari, el monestir de Sant Jeroni de la Murtra és a 6 km del mar, a 1 hora i ¼ de camí. Totes les captures fetes davant de Badalona i transportades a Sant Jeroni es trobarien perfectament fresques”. https://www.inh.cat/blog/Carles-V-va-morir-a-Yuste-o-a-Sant-Jeroni-de-la-Murtra-
 
Mort l’emperador a causa del paludisme (a Yuste no hi havia paludisme) fou enterrat a l’església monacal per exprés desig seu. En aquest afer històric, no és casualitat el paral·lelisme de la història de Yuste amb la de la Murtra. La història dels s. XVI i XVII, és plena d’exemples d’apropiacions de noms i fets; desaparicions o modificacions de documents, arxius i símbols amb canvis substancials en topònims, noms i dates al costat d’usurpacions de tota mena. 
 
Per la importància que ha tingut el monestir en la nostra història, actualment presenta un estat d’abandonament, fet que no s’entén gens ni mica. Sant Jeroni de la Murtra i Catalunya no es mereixen la imatge decadent i degradada en que es troba avui dia. Per això, ens cal Recuperar la nostra història per guanyar ara la nostra llibertat!
 
Bellaterra per la Independència, 3 de desembre de 2016
Bellaterra per la Independència
Comunicació


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici