GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

29 de novembre de 2008. 1a Jornada de Nacions i Cultures no estatals a Ca­talunya


JOAN CAVALLER

 

 

El dia 29 de novembre de 2008, entre les 10:00 i les 19:00 hores, va tenir lloc, a l’auditori del CIEMEN, la primera Jornada de Nacions i Cultures no estatals a Ca­talunya organitzada per la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya. D’acord amb el programa anunciat, la Jornada va consistir en una successió d’inter­ven­cions per part de representants de col·lectius immigrants a Catalunya corres­po­nents a na­cions i cultures sense Estat.
 
Els Srs. Carles Camp i Armand Sanmamed, president i secretari, respectivament, de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya, van obrir la Jornada informant de l’objectiu que persegueix aquesta Jornada en favor del reconeixement de la cultura dels pobles immigrants que viuen a Catalunya i com aquest re­co­nei­xe­ment ha de servir també perquè els catalans siguin reconeguts com a poble a ulls d’aquests col·lectius.
 
 
 
 Els Srs. Armand Sanmamed i Carles Camp
en el moment de la presentació de la Jornada
 
 
A continuació va intervenir el Sr. Lahcen Ben Yousef, en representació de l’Asso­cia­ció Catalano Amaziga – ITRAN, que va exposar la història i la situació en què es troba el poble amazig al nord d’Àfrica així com, actualment, a Catalunya.
 
 
 
El Sr. Lahcen Ben Yousef en un moment de la seva intervenció
exposant els signes de l’alfabet tradicional amazig
 
A continuació va intervenir el Sr. Severino Viraca, representant de l’Associació Ballet Folklórico Boliviano Sayariy-Urus, que va exposar la història del poble ay­mara a Bolívia i els països veïns.
 
 
 
El Sr. Severino Viraca en un moment de la seva intervenció
 
 
Per part del poble guaraní, va intervenir la Sra. Zulma Sosa, representant de l’Asociación de Paraguayos y Amigos del Paraguay resi­dentes en Catalunya. La Sra. Zulma Sosa va estar acompanyada pel Sr. Lino Trinidad, catedràtic a la Fa­cultad de Filosofía y Facultad de Derecho y Ciencias Sociales (UNA) a la ciutat d’Asunción. Tots dos van exposar la història i la situació actual del poble guaraní a Paraguay i dels col·lectius actuals corresponents a Catalunya.
  
 
 
 
La Sra. Zulma Sosa i el Sr. Lino Trinidad
 
 
La Sra. Carmen Laura Paz Reverol, profesora de la Universidad del Zulia a Vene­çuela, va oferir una exposició sobre el poble wayuu, al que ella pertany,
 
 
La Sra. Carmen Laura Paz
 
 
Després de la pausa per dinar, la Jornada va continuar a les 16:00 hores amb la intervenció del Sr. Mayu Quiñones, representant de Runapacha, associació cul­tu­ral del poble quitxua.
 
 
 
El Sr. Mayu Quiñones
 
 
Tot seguit, els conferenciants citats, acompanyats pels membres de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya i el Sr. Saoka Kingolo, representant de la Secre­ta­ria per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, van debatre en taula ro­dona els problemes dels col·lectius immigrants a Catalunya.
 
Com a cloenda de la Jornada, els assistents van poder gaudir d’un espectacle de dan­sa tradicional a càrrec del Ballet Folklórico Boliviano Sayariy-Urus. A con­ti­nuació us oferim unes imatges de l’espectacle.
 
    
     
    
 
 
El Sr. Oriol Amorós, Secretari d’Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, i el Sr. Armand Sanmamed, Secretari de la Fun­da­ció, van tancar la Jornada tot agraint l’assistència de les persones presents a l’acte i, particularment, els representants dels col·lectius participants per les conferències ofertes.
 
El Sr. Oriol Amorós va subratllar la necessitat de crear vincles entre les comunitats diferents que viuen a Catalunya per a evitar que la riquesa cultural de totes elles s’esvaeixi i, al mateix temps, per a potenciar la convivència entre les persones. El Sr. Armand Sanmamed, en nom de la Fundació, va agrair al Sr. Amorós, re­pre­sentant de la Generalitat de Catalunya, la con­fiança i el suport prestats a la Fun­dació d’Estudis Històrics de Catalunya que han fet possible la celebració d’a­ques­ta Jornada.
 
 
Srs. Oriol Amorós i Armand Sanmamed
 
Amb el suport del Departament
d’Acció Social i Ciutadania
de la Generalitat de Catalunya
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici