GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or

Articles i documents 

1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Presentació


 

El projecte Segle d’Or vol ser el contrapunt de l’anomenat Siglo de Oro de las Letras Españolas en què, suposadament, la literatura castellana va marcar el camí de la literatura del seu temps, amb una influència que ha arribat fins avui.
 
Obres cabdals com Don Quijote, La Celestina o El Lazarillo de Tormes, juntament amb d’altres de Cervantes, de Garcilaso de la Vega i de molts altres, són considerades obres mestres de la literatura universal, per a major glòria de les lletres castellanes i d’aquella Castella que va esdevenir una potència mundial en qüestió d’unes poques dècades del segle XVI, tal i com ens explica la historiografia oficial.
 
Aquestes obres literàries, el Don Quijote especialment, formen part cabdal de l’ideari mitològic espanyol castellanocèntric; són, amb la descoberta i conquesta d’Amèrica, els dos pilars sobre els que s’aixeca l’univers nacionalista espanyol.
 
Ara bé, imagineu-vos, per un moment, que moltes d’aquestes obres fossin en realitat (males) traduccions del català i que els seus autors fossin, en realitat, catalans. Només d’imaginar-ho, ni tan sols creure-hi, quin rebombori!
 
Però allò que creiem impossible pot deixar-ho de ser quan coneixem de més a prop la realitat. Hem de saber, per exemple,  que el professor José Calero ja ha defensat la tesi del Lazarillo català o que grans autors castellans del segle XV, com el marquès de Santillana o Jorge Manrique, es van formar a la cort d’Alfons el Magnànim i que una literatura com la catalana, que va viure el seu segle d’or durant el segle XV, no pot desaparèixer com per encanteri, de la nit al dia, sense deixar cap rastre, ni cap petjada, ni cap influència.
 
El projecte Segle d’Or us fornirà una perspectiva nova i sorprenent, a travès dels articles i documents que hi trobareu, sobre la història d’una literatura víctima, per una banda de la pressió de la censura ideològica i lingüística castellanes i, de l ’altra, d’un prejudici anomenat Decadència, que hem creat els mateixos catalans, en bona part nascut com a conseqüència d'haver interioritzat la història que ens han escrit i que ens ha fet veure i creure una realitat deformada.
 
Us convidem a redescobrir un món literari sorprenent i complex, el de la literatura catalana del segle XVI i XVII.
  
 
 
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici