GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
15 : Josep Trueta i Raspall (1897-1977)

15 : Josep Trueta i Raspall (1897-1977)


El doctor Trueta ha estat un dels metges més importants del segle XX.. Les seves biografies concorden a l’hora de valorar les seves tres grans aportacions a la ciència mèdica:

 
 
 
  • El “mètode Trueta” de tractament de les ferides i fractures de guerra. Durant la Primera Guerra Mundial, els morts per osteomielitis (infecció de l’os produïda per gèrmens piògens ) van suposar el 18% de tots els ferits, durant la guerra del Vietnam on es va continuar fent servir la tècnica Trueta, la mortalitat no va superar el 0,16%.
  • El descobriment de la doble circulació renal.
  • L’origen del sistema ossi.
La magnitud de les seves contribucions va fer que fos proposat per al Premi Nobel de medicina en diverses ocasions. Premi que no va rebre, tot sembla indicar, per la intromissió política espanyola, motivada pel fet de ser un català plenament compromés amb el seu país. No és aquest l’ùnic cas en què un català veu barrat el més gran reconeixement mundial per les seves aportacions científiques o literàries. 
 
Josep Trueta va ser un home compromés amb el seu país. El seu, va ser un compromís sincer i íntimament viscut que va demostrar sempre i, especialment, en un dels moments més difícils per a la història dels seu país. Va formar part, l’any 1940, del Consell Nacional de Catalunya a Londres.  

Acabada la Segona Guerra Mundial, el seu prestigi personal en cercles importants de la societat i la política angleses va fer possible les emissions en català de la BBC, les úniques en aquesta llengua en la història de la prestigiosa emissora britànica, que van començar l’any 1946 i van continuar durant deu anys, fins que les pressions del govern republicà a l’exili van aconseguir el que el govern franquista no havia aconseguit, la supressió de les emissions.  

Fruit d’aquest compromís amb el seu país, la seva cultura i la seva llengua és el llibre del qual parlarem aquest vespre: L’esperit de Catalunya, editat originalment en anglès, l’any 1946, a Oxford –on treballava i residia Trueta en exiliar-se de Catalunya, acabada la guerra d’Espanya del 1936-1939- i que tenia com a objectiu explicar al públic anglosaxó què era i què havia estat Catalunya i la seva cultura.

 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici