GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
18 : Francesc Desvaler (un Marco Polo mallorquí del segle XIV)

18 : Francesc Desvaler (un Marco Polo mallorquí del segle XIV)


Navegant i comerciant mallorquí que el 1342 va capitanejar l’expedició mallorquina a les illes Canàries, autoritzada per Roger de Rovenach, lloctinent del rei Jaume III de Mallorca. Es tracta de la primera expedició europea a les Canàries de la qual tenim informació per fonts directes coetànies; les expedicions genoveses anteriors, si és que es van arribar a fer, es coneixen per fonts literàries indirectes.  

L’expedició de Desvalers obria el camí de moltes altres que, durant tot el segle XIV, van tenir com a protagonistes, navegants comerciants i missioners mallorquins i catalans i que van significar l’establiment d’un protectorat català en aquelles illes.  

Desvalers formava part de la companyia comercial més important de l’illa de Mallorca i va viatjar a la Mar Negra i a Tartària, on va residir força temps. L’any 1379, l’infant Joan, futur Joan I, va ordenar al procurador reial de Mallorca que fes el necessari perquè Desvalers es presentés a la cort per relatar els viatges que havia fet a Tartària i a l’Índia uns quants anys abans.  

La carta, conservada a l’Arxiu Reial de Barcelona (ACA reg. 1657, f.135 v.) diu així:  

“Lo primogenit   

Nos hauriem gran plaer de haver aqueix mapamundi que ns havets fet fer o s fa de present, perque volem e us pregam que, si fet es, lo ns trametats mantinent e sino que l façats espeegar e que esser acabat lo us enviets sens tota triga, e [que] entretant nos certifiquets ab vostra letra 1 estament en que es e cor haiam entes que en Valer d’aqueixa ciutat de Mallorques c. i. seu fa[ct]or o altre d’aqueixa terra, es no ha gayre vengut de Tarteria e de les Indies, volem Aixa mateix e us pregam qui per escrit nos trametats clarament a dir tot ço que sab e comte d’aquelles partides e fer nos n ets agradable plaer e servey. Dada en Perpinyà, sots nostre segell secret, a XI dies de setembre de l’any MCCCLXXIX primogenitus.

Fuit directa Ferrario Gilaberti procuratori regio Maioricarium  

I per una carta posterior, en què Joan I reclamava la presència d’un altre viatger mallorquí, sabem que Desvaler també havia anat a la Terra del Gran Khan.  

La carta, conservada també a l’Arxiu Reial de Barcelona (reg. 1964 f. 163 v), diu així:   

“Lo rey  

Entes havem que ara novellament es vengut aquí un hom avoncle den Company de la ciutat de Mallorques lo qual be ha ·XI· anys ana en Tartaria e en la terra del gran can ab en Francesca dez Valer, de la dita ciutat on com nos cobejam molt veure lo dit hom e haver informacio e colloqui ab ell e saber los fets e actes que ha vistes en les dites terres, manam vos que vistes les presents, nos trametats lo dit hom per la primera fusta qui vinga aci en Valencia, dihenli de part nostra que ns fara Server, lo qual haurem per agradable. Dada en València, sob nostre segell secret, a ·XI· dies d abril de l any MCCCXCIIII rex Johannes.

Dirigitur Berengario Montagut locumtenenti gubernatoris in regno Majoricarum” 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici