GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
23 : Joan d’Espés (Segle XVI)

23 : Joan d’Espés (Segle XVI)


Lleidatà, veí de València que se sap va rebre una Capitulació reial l’11 de març de 1536 per al territori i governació de Nova Andalucía a l’actual Veneçuela. Es tracta de la primera notícia de la intenció de fundar una encomienda a la part oriental de Veneçuela.  

L’encomienda era una institució socioeconòmica d’origen medieval (comanda) que, evolucionada, es va exportar a l’Amèrica colonial. Els beneficiaris de l’encomienda, els anomenats encomenderos, estaven autoritzats a percebre els impostos que els indígenes havien de pagar a la corona a canvi de tenir-ne cura espiritualment i materialment, assegurant-los manteniment, protecció i evangelització cristiana. Tanmateix, aquest sistema, originalment concebut com una forma de control de les noves terres descobertes, va degenerar en l’ús dels indígenes com a esclaus, ja que sovint el pagament dels tributs en espècie es va canviar pel treball forçat a favor dels encomenderos.  

El caràcter d’encomienda de la capitulació atorgada a Espés queda ben palès en el text d’un dels mandats que diu: “Condenemos a los dichos vezinos y pobladores que les sean dados por vos los solares e tierras convenientes a sus personas, conforme a lo que se ha echo e hazce en la dicha isla Española, e asimismo os daremos licencia para que en nuestro nombre durante el tiempo de vuestra gobernación hagáis la encomienda de los indios de la dicha tierra, guardando en ella las instrucciones e provisiones que vos serán dadas”.  

De Joan d’Espés i la seva aventura veneçolana no en sabem gaire més, però es curiós constatar que el territori que li és assignat, a la zona oriental veneçolana de Cumanà, serà un lloc on trobarem una forta presència catalana al llarg de tot el període colonial (v. articles anteriors sobre Joan Orpí i Joan Baptista Picornell). 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici