GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
28 : Josep Sardà (Mort a Bogotà l’any 1834)

28 : Josep Sardà (Mort a Bogotà l’any 1834)


Militar català. Tot i que, en un primer moment, va lluitar en el bàndol espanyol durant la Guerra del Francès, de seguida es va passar al bàndol napoleònic.   

Va participar en les lluites per les independències de Mèxic i Colòmbia. A Mèxic arriba amb l’expedició de Francisco Javier de Mina. Té una participació destacada al setge del Soto de la Marina, famós episodi de la guerra d’independència mexicana. Per ordre de Mina, va haver de fer front, amb poc més de 100 homes, a les tropes reialistes -2200 homes i 19 peces d’artilleria- que volien recuperar aquesta població de l’estat de Tamaulipas. Va aconseguir mantenir la plaça durant alguns dies però, finalment, va haver de rendir-se quan només li quedaven 37 homes, i després d’haver causat 300 baixes en el bàndol espanyol. Tancat, en un primer moment, a la fortalesa de San Juan de Ulúa, petita illa del golf de Mèxic on Cortés havia fet construir un port, l’any 1519; posteriorment, va ser deportat a Ceuta, d’on fugiria per incorporar-se a les tropes de Simón Bolívar que lluitaven per l’emancipació americana de l’imperi espanyol. Va assolir el grau de general i va ser nomenat governador de Riohacha.  

Sardà sempre es va mantenir fidel a Bolivar en la lluita entre els bolivarians i els partidaris del president Santander. Va organitzar el complot conegut com la Conspiració Sardà per enderrocar Santander, l’any 1833. Descoberta la conspiració, Sardà va aconseguir fugir. Aviat, però, va ser capturat i conduït a Bogotà on el condemnarien a mort. Va poder fugir quatre dies abans de l’execució. Incansable, va continuar conspirant en la clandestinitat durant l’any següent. Descobert, va ser assassinat al mateix lloc on s’amagava, a Bogotà, l’any 1834. 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici