GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
30 : Antoni Boteller (Segle XVI)

30 : Antoni Boteller (Segle XVI)


Va participar com a soldat en la conquesta de Mèxic. Natural de Tortosa, no l’hem de confondre amb l’Antoni Boteller metge i escriptor autor de l’obra ascètica L’escala del Paradís, avui perduda. El nostre Antoni Boteller el trobem documentat a la Nova Espanya, l’any 1529 i a la Nova Galícia el 1541. Es va casar amb una filla de Sancho de Frías, criat de Cortés, amb qui va tenir dues filles i un fill.  

Tanmateix, no és per les seves gestes com a soldat que Boteller ha passat a la posteritat, sinó per la seva contribució a la metal·lúrgia universal. Segons consta en un memorial de juny de 1562 dirigit al rei, Boteller demana que se’l consideri “primer artífice e inventor de sacar plata de los metales por la industria y beneficio del azogue, ansi en la Nueva Espanya como en estos vuestros reinos”.  

El mètode d’amalgamació o de benefici de pati, consistia en què, un cop molgut o triturat, el mineral s’estenia en patis enllosats per tal de barrejar-lo amb sal i mercuri (azogue); després, es rentava en grans tines per separar l’amalgama dels elements no metàl·lics i, finalment, per mitjans físics i calor, s’aillava la plata del mercuri. Aquest mètode, amb petits retocs, es va aplicar durant més de 300 anys. El mètode d’amalgamació encara trigaria més de 200 anys a introduir-se a l’Europa central.  

L’honor de ser l’artífex d’aquest avenç tecnològic li va ser disputat pel seu company Bartolomé de Medina que, finalment, ha estat considerat, per molts tactadistes –no tots- l’inventor del mètode. Boteller va passar a ser aleshores un mer col·laborador amb ínfules de Medina. Un fet que ens ha de fer reflexionar a l’hora de fer justícia a l’enginy de Boteller és que quan, l’any 1558, Francisco de Mendoza, administrador i director de les mines de Guadalcanal (província de Sevilla), va voler-hi aplicar el mètode, va cridar Boteller a la península. Per què va fer venir el deixeble quan podia fer venir el mestre? 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici