GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
36 : Miquel Jover, un emprenedor català a Santo Domingo (Segle XVI)

36 : Miquel Jover, un emprenedor català a Santo Domingo (Segle XVI)


Colom va desembarcar a l’actual illa de Santo Domingo el dia 5 de desembre de 1492. L’almirall va batejar l’illa amb el nom de l’Hispaniola i hi va construir el fort de la Nativitat on va deixar una guarnició de 39 homes abans de tornar a Barcelona, el 1493. Hi va tornar en el segon viatge, l’any 1493, amb una nòmina de catalans entre els quals destaquen: Pere de Margarit, cap militar de l’expedició, Bernat Boïl, cap dels religiosos de l’expedició que havien d’evangelitzar els indígenes, Ramon Pané, jerònim considerat el primer etnògraf europeu del continent americà o Miquel Ballester, alcaid de la fortalesa de la Concepción de la Vega.  

Com ens explica Carles Camp en el seu article “L’origen català de la indústria sucrera americana”, Colom ja va dur plançons de canya de sucre en el seu segon viatge. La primera intenció dels colonitzadors, doncs, va ser de traslladar les indústries manufactureres a les quals estaven avessats en el seu país d’origen. N’és una constatació la inscripció que es troba al museu de Las Casas Reales de Santo Domingo que diu el següent: “1505, se producen azucares en La Vega por los vecinos Ballester y Aguillón o Aguiló”. Dos catalans, doncs, introductors de la indústria sucrera a Amèrica.  

Tanmateix, la descoberta de mines d’or va provocar l’abandonament de les indústries manufactureres per una altra forma d’enriquiment més ràpida i lucrativa. Exhaurides les mines, cap a l’any 1519, es va recuperar el conreu de la canya de sucre i, en poc temps, entre 1519 i 1520, es van engegar uns 40 trapigs, és a dir, el que en castellà es coneix com a trapiches paraula que es feia servir, a finals del segle XV i principis del XVI, per designar els molins de sucre abans que s’imposés el terme ingeni (en catellà ingenio), catalanisme derivat del català trapig.  

És en aquest context i, a la mateixa província de La Vega, concretament a la vila de Bonao –aixecada sobre una altra de les fortaleses manades construir per Colom-, que trobem el català Miquel Jover. Quan les explotacions d’or s’exhauriren, a Bonao, s’hi van instal·lar dos ingenis de sucre. Més endavant, només en devia quedar un, com suggereix aquesta cita del cronista Fernández de Oviedo: “En la villa de Bonao, diez e nueve leguas desta cibdad de Sancto Domingo, está otro buen ingenio de azúcar, que tienen los hijos de Miguel Jover, catalán, e Sebastián de Fonte e los herederos de Hernando de Carrión; y es buena hacienda”.   

Miquel Jover era un mercader català del qual sabem que el 1525 s’establí a Santo Domingo. L’any 1526, va tornar a la Península per qüestions comercials. El 1528, Jover s’establí definitivament a Santo Domingo i, juntament amb un altre català, Joan de Soldevila, van fundar un ingeni sucrer, que segurament seria el que Oviedo diu que tenien els fills de Jover.

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici