GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
23 : La rebuda del conqueridor de Tenerife a Tortosa el 1496

23 : La rebuda del conqueridor de Tenerife a Tortosa el 1496


L’illa de Tenerife va ser conquerida a finals de 1495 per l’anomenat Alonso de Lugo.

  Un primer intent, el maig del 1494, havia acabat amb una greu desfeta militar. El segon, i definitiu, va començar, pel que sembla, el novembre del 1495. Una primera batalla, la de La Laguna, va acabar amb victòria espanyola, encara que no definitiva. Els indígenes van ser definitivament derrotats a la batalla següent, la de l’Acentejo. Aquesta derrota va comportar la immediata rendició dels reis o menceys guantxes.

  No se sap la data d’aquesta segona batalla. Les cròniques endarrereixen la rendició definitiva fins a l’abril del 1496, un lapse de temps excessiu. El clima de la zona no obliga a fer hivernades. El mateix Rumeu de Armas denuncia el fet que:“els cronistes peninsulars [estaven] preocupats per omplir de fets i d’esdeveniments mesos i mesos d’inacció, donada l’excessiva amplitud cronològica de la conquesta”. Els qui estaven tan preocupats no eren els cronistes, sinó els seus censors, obsedits per endarrerir la fi de la campanya militar. En José Rodríguez Moure dóna per fet que la segona batalla, la definitiva, va tenir lloc el desembre del mateix any 1495.

  Per què aquest afany a endarrerir les dates de la fi de la conquesta de Tenerife ? La resposta és molt senzilla.

  Tots els cronistes estan d’acord en què, immediatament després de consolidada la conquesta, amb els menceys guantxes rendits del tot, l’Alonso de Lugo es va afanyar a anar a la Cort a presentar els seus respectes a “Sa Altesa”.

  Està, d’altra banda, inequívocament i abundantment documentat que els reis van residir a Catalunya des del novembre del 1495 (en què se celebraren Corts a Tortosa) fins a les primeries d’abril del 1496 i, van residir a Almazán, vila castellana fronterera amb Aragó, des del 20 d’abril al 12 de juliol del 1496. I, com que tota la documentació oficial ens diu que els reis van rebre en de Lugo a Almazán, calia, era imprescindible, endarrerir artificiosament la data de la fi de la conquesta, per ser coherents amb la seva pròpia mentida.

  Tenint en compte la conclusió d’en Rodríguez Moure sobre la data certa de la fi de la conquesta, o sia, finals del 1495, i l’immediat viatge d’en de Lugo a la Península amb el seu botí, on veritablement els reis van rebre a l’Alonso de Lugo va ser a Catalunya, concretament a Tortosa, lloc on residien durant aquells mesos.

  Un altre intent d’esborrar la catalanitat de la conquesta de Tenerife. No es troba cap altra explicació lògica al desgavell de dates que atabala tant els historiadors i a tants esforços per deslligar Catalunya de la conquesta de les Canàries.

Carles Camp

  

  Per saber-ne més:

  Antonio Rumeu de Armas, Alonso de Lugo en la Corte de los Reyes Católicos. Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Patronato “Marcelino Menéndez Pelayo”, Biblioteca “Reyes Católicos”, Estudios, Número X; Madrid, 1952, p. 22-28 i 55-58.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici