GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
40 : L

40 : L'Arxiu Reial de Barcelona


 En els últims dies el País Valencià i l'Aragó han fet saber als mitjans de comunicació que volen presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra l'Arxiu Reial de Barcelona conegut com "Arxiu de la Corona d'Aragó". Aquesta notícia m’indigna profundament i em fa escriure aquest aclariment contra la falsedat dita.

  El famós recurs afecta les competències que té el Govern català en matèria d’arxius, i concretament amb el mal anomenat "Arxiu de la Corona d'Aragó"; vull denunciar que el nom de dit arxiu no es correspon amb la realitat històrica. Per tant només n’ha de tenir la seva cura i divulgació la Generalitat de Catalunya. I us preguntareu: per què? El susdit arxiu ha estat des de la seva creació a Barcelona, primer anomenat Arxiu Comtal, i més tard, amb la Confederació "Catalano-aragonesa", Arxiu Reial de Barcelona. I vull remarcar, i a hores d’ara ningú no n’ha de tenir cap dubte, que l’arxiu reial des dels seus inicis ha estat a Barcelona, com l’Administració Reial, el Consell Reial i la seu de la mateixa mal anomenada "Corona d'Aragó". Només cal veure quina va ser realment la capital d’aquell gran Estat, és evident. I en dir "mal anomenada" em refereixo a que des de principis del segle XVI, amb Ferran II el Catòlic (recordem que provenia d’una dinastia castellana), s’ha anomenat Corona d'Aragó, remarco així, que anteriorment al susdit rei, no s’anomenà mai d’aquesta manera, amb el nom que actualment se la coneix. Gràcies als cronistes i historiadors aragonesos de l’època escrivint els famosos Fueros de Aragón del segle XVII i Los Anales de Aragón de Zurita, per anomenar els més rellevants, van voler exaltar una corona que no va ser mai possessió d’Aragó, i es clar, així fins ara. A Castella a partir de la mateixa època trobem que també se n’aprofiten amb el propòsit d’acabar d’esborrar tota classe d’indici imperial català amb la unió dels regnes hispànics sota un sol rei (Carles I). I vull fer esment també de l’Arxivero Mayor del Reino en època de Felip II,-I de Catalunya-, en què diu:”El Estado prima sobre la verdad”.

  Què vull dir amb tot això? Que no n’hi ha un pam de net; s’ha de reescriure la història de dalt a baix. La que ens han ensenyat és l’herència del franquisme i de la gent que a tostemps ja va atemptar contra la nostra història, creant així un genocidi històric i cultural. Ja n’hi ha prou de mentides i d’hipocresies; no ha de ser aquest arxiu una arma més per fer-nos malbé com a poble. L’arxiu és català tal com ho demostra la història, els senyors aragonesos i valencians tant del govern com els historiadors que segueixen aquesta línia de fer mal al proïsme hauran de saber que la història és la ciència que estudia els fets passats i no les mentides. Ja està bé.

Alexandre Borràs i Aixalà

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici