GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
39: Francesc Esteve Carbonell

39: Francesc Esteve Carbonell


 

 

El protagonisme dels catalans en l’exploració i la conquesta de Califòrnia durant la segona meitat del segle XVIII és un fet prou conegut. Tothom coneix les biografies de Gaspar de Portolà i Juníper Serra, entre d’altres. No és tant coneguda, però, la participació de catalans en les primeres exploracions europees de la costa nord del Pacífic, que van tenir lloc durant el segle XVI. En aquesta mateixa secció, hem presentat breument dos dels protagonistes d’aquells viatges pioners. Es tracta de Francesc Galí i Bartomeu Ferrer. No van ser els únics.

 

A finals d’aquell segle XVI i durant la primera meitat del segle XVII, s’hi va desfermar una mena de febre d’or, per ser més exactes n’hauríem de dir una febre per les perles, que va atreure tota mena d’aventurers cap a aquelles costes. Un d’ells va ser Francesc Esteve Carbonell, mariner valencià nascut pels volts de 1598 que, l’any 1636, va aconseguir una llicència per explorar el golf de Califòrnia.

 

No sabem si l’interessava la pesca de perles o el movia l’afany descobridor, per tal com alguna font apunta que el motiu del seu viatge seria el d’anar a trobar un pas que comuniqués l’Atlàntic i el Pacífic. De tota manera, Carbonell mai no va poder dur a terme allò que pretengués. Mentre construïa el vaixell que l’havia de dur, a ell i al grup d’homes que havia reclutat (i que, curiosament, no parlaven espanyol), es va anar ordint una intriga al seu voltant. Carbonell va ser acusat de francès i de contractar francesos i, per tant, d’espionatge. De nou, en la història de les Índies Occidentals, ens trobem amb el recurs d’acusar un compatriota nostre d’estranger, per tal de desposseir-lo d’uns drets adquirits legalment, Segurament, les circumstàncies polítiques a la metrópoli no afavorien gaire la causa de Carbonell. No oblidem que és l’època immediatament anterior a la Guerra de Separació de 1640. Francesc Esteve Carbonell va ser engarjolat durant cinc anys abans de ser declarat innocent, en un procés que podríem definir, com a mínim, d’extravagant.

 

Armand Sanmamed

Per citar aquest article feu servir aquesta referencia:

Armand Sanmamed, "Qui és...? Francesc Esteve Carbonell". Seleccions Histocat - Gener-Febrer 2009 (ISSN 2013-3324. Dipòsit Legal B-5789-2010). Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, Barcelona, 2009. pp. 41-42.



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici