GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
67: La descoberta catalana d

67: La descoberta catalana d'Amèrica a "Crisi de Cataluña hecha por las naciones estrangeras"


Aquest és el fragment d'un llibre del 1683 que deixa en evidència una vegada més la catalanitat de la descoberta d'Amèrica. Sembla ser que l’autor, en Manuel Marcillo, va fer arribar la redacció de l’obra a un bon amic seu a fi de conèixer el seu parer. Aquest text que aquí reprodueixo, és la carta de resposta d’aquest amic, que l’autor finalment va decidir publicar en el seu llibre a mode de pròleg. Diu el següent:

"De los españoles, son los catalanes los primeros, que aspirando à mas dilatada esfera, inundaron con sus triunfos los Imperios Latinos, en Sicilia, y los Griegos, en Atenas; ellos son los que por mas de 200 años le arrebataron à Neptuno el Tridente del Mar; ellos los que à muchas Provincias les dieron idioma y leyes; finalmente ellos los que tirando la barra, ò las Barras, hasta el non plus ultra del valor, merecieron que en tiempo del ultimo Rey de la Varonia de sus Condes, Don Fernando el Catholico, se descubriesse la quarta y ultima parte del Mundo, para que como glorioso complemento de su excelso Timbre, à la significacion de ser ellas quatro, correspondieran en la realidad otras tantas partes del Orbe donde tremolassen las Banderas de sus Barras, ò las Barras de sus Banderas." *(Carta de Francesc de Rius i Bruniquer en resposta a la invitació que li fa Manuel Marcillo, natural d'Olot, de llegir el seu llibre *Crisi de Cataluña hecha por las naciones estrangeras* i publicada en aquest mateix llibre a tall de pròleg.)

No calen més comentaris. Això diu molt sobre la catalanitat de la descoberta catalana d'Amèrica.

No cal dir que en el contingut del llibre, desapareix completament qualsevol esment a la catalanitat de la descoberta i primera colonització d’Amèrica, cosa que no deixa de sorprendre pel contrast amb el pròleg. És un cas digne d'estudi. Si l'autor convida al senyor Rius a llegir el llibre, i el senyor.Rius, després d'enumerar totes les gestes militars catalanes, escriu sobre la descoberta catalana d'Amèrica, és que en el llibre n'hi devia parlar no? Aleshores com és que en l’edició que ens ha arribat no hi surt res referent a aquest punt i en canvi sí al pròleg? Per què no es va censurar el pròleg?

El llibre esmentat es pot consultar al web de la biblioteca virtual Joan Lluís Vives. La plana corresponent al text referit és:

Drecera a la biblioteca Joan Lluís Vives

  La pàgina principal del llibre és:

Pàgina principal del llibre

 

 

Roger Rocavert



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici