GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

69: Cotlliure, els Pinzon i la manipulació


Què pot tenir a veure aquesta població marinera del Vallespir i la descoberta d’Amèrica?

  Observem aquest quadre:

 
 
 
 

  Es tracta d’en Martín Alonso Pinzon, amo de la caravel·la Pinta, amb la qual va acompanyar  Cristòfol Colom en la descoberta d’Amèrica.

  L’amic i company Santi Serra el va localitzar al Museu de la Torre del Oro, a Sevilla. Darrera el personatge s’identifica la població de Cotlliure. Es tracta d’una pintura sobre fusta, d'estil renaixentista, i es pot datar entre 1430 i 1550; és a dir, és contemporània del personatge. Es desconeix la identitat de l’autor.

  Els Pinzón eren portuguesos que van venir a lluitar al servei del rei Pere IV contra Joan II. Mort Pere IV van continuar lluitant per la Generalitat. Acabada la guerra, els Pinzón van lluitar amb els francesos  contra Joan II, assetjant Perpinyà. Cotlliure era el port de Perpinyà i, per ocupar aquesta ciutat, calia obtenir Cotlliure, que és el que va fer el nostre home, al qual algú va retratar amb la població atacada darrera seu. Encara s’hi aprecien columnes de fum, de ben segur conseqüència dels incendis provocats per l’atac. Era l’any 1473.

  El 1957 el pintor espanyol Condoy va fer una còpia del retrat anterior, però hi va introduir uns “lleugers” canvis, com veiem aquí.

 
 
 
  

Li han canviat el fons i han substituït Cotlliure per un idealitzat Palos de Moguer que no ha existit mai, i menys d’aquesta manera. Tot plgat perquè concordi amb la teoria oficial de la sortida de la descoberta des d’aquesta població andalusa.

 Un altre cas clar d’engany i manipulació.

  Cal destacar, finalment, que el primer or d’Amèrica va servir per a desempenyorar els comtats de Rosselló i Cerdanya que Joan II havia deixat en garantia d’un préstec que li havia fet el rei de França per a finançar la guerra contra Generalitat.

 

Carles Camp

 

 

 

 

 

 

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici