GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
48:Joan Jofré, descobridor de Nova Zelanda (1576)

48:Joan Jofré, descobridor de Nova Zelanda (1576)


Joan Jofré o Jufré ha passat a la història com a Juan Jufré (pronunciat a la castellana). No se’n sap l’any ni el lloc de naixement, però la historiografia oficial ha decidit que va nèixer, cap al 1516, a Medina de Rioseco, província de Valladolid, on és l’únic nadiu amb aquest cognom tan català. Els seus pares van ser Francesc Jofré (Francisco Jufré) i Càndida de Montesa. Tots dos també amb cognoms ben poc castellans. És un dels pocs catalans -i a més, no religiós-, del segle XVI i XVII referenciats al Diccionari dels catalans d’Amèrica.

 

Cap al 1538, es va traslladar als territoris de les actuals Veneçuela i Colòmbia. Segurament a Caracas, va conèixer Pedro de Valdívia amb qui es retrobaria a Lima.Va acompanyar Valdívia, comissionat per Pizarro, en la conquesta de Xile i va participar en la fundació de la ciutat de Santiago, l’any 1541. Valdivia i Jofré van tornar al Perú el 1547, on es van veure involucrats en les lluites pel control del virregnat en el bàndol del pacificador reial Pedro de la Gasca.

 

Novament a Xile, va ser nomenat alcalde de Santiago i es va dedicar als negocis. Va instal·lar un molí de gra i va esdevenir un dels senyors més poderosos de la regió compresa entre Maule i Mataquito. Les seves encomiendas van arribar a reunir uns 400 indígenes.

 

A més de militar, polític i empresari, Jofré va ser un cul inquiet, deleròs de descobrir nous territoris. Durant la seva estada a Cuzco va conèixer el navegant Pedro Sarmiento de Gamboa el qual li revelaria secrets sobre illes dels mars del sud que li van ser d’utilitat per descobrir, juntament amb Juan Fernández, l’arxipèlag que duu aquest nom. Està relacionat, juntament amb Fernández amb el possible descobriment d’Austràlia i Nova Zelanda, l’any 1576, expedició que, a més hauria finançat Jofré. La tesi del descobriment de Nova Zelanda i, probablement Austràlia, es basa en un document presentat a Felip II (III de Castella) per part de Juan Luis de Arias. De les dades referides se’n desprén la possibilitat que toquessin territori neozelandès, tesi que sostenen diversos historiadors de prestigi com Dalrymple i Burney i que corroboraria una carta del governador de Xile, Rodrigo de Quiroga, dirigida a Felip I (II de Castella) que fa referència a l’esmentat viatge, que no tindria més conseqüències pel poc interès del virrei del Perú.

 

Joan Jofré va morir a Xile l’any 1578.

 

 

 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici