GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Cartografia

Col·labora

Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Joan Cavaller. Toponímia catalana a Terranova

Joan Cavaller. Toponímia catalana a Terranova


Bonaventura, Bonavista, Catalina, De Grau, Tusquet, Cabot, Bona, Terranova, Verds...
No, no estem parlant de ciutats a les Balears, Catalunya o València.
Estem parlant de ciutats actuals a Terranova (Canadà)

Tal com vam fer en un article anterior amb les Illes Canàries, ens hem connectat al Google Maps i hem situat en un mapa aquelles poblacions i accidents que conserven un nom català o pressumiblement relacionat amb la nostra llengua.

Per a aquells que no coneguin la raó del perquè d'aquesta toponímia en aquells indrets, cal recordar el caràcter català del primer explorador de Terranova, Joan Cabot. La historiografia actual presenta aquest personatge amb noms adaptats a les llengües italiana, Giovanni Caboto, o anglesa, John Cabot. Aquest fet es deu a què Joan Cabot va nacionalitzar-se venecià el 1476 i més tard va treballar al servei del rei d'Anglaterra. Al servei del rei anglès va explorar la part septentrional del continent americà després que s'escampés per Europa la notícia de la descoberta d'un nou món per Cristòfor Colom. Però, tot i la dependència pel que fa a la monarquia anglesa, la presència de toponímia catalana a Terranova ens informa del caràcter català d'aquella primera i posteriors expedicions.

Com succeeix amb les Illes Canàries, a Terranova també és possible endevinar una ordenació coherent en la distribució geogràfica de la toponímia catalana. En efecte, observem que la majoria de les poblacions amb nom català a Terranova se situen bàsicament en la part propera al continent europeu i, en segon terme, al llarg del recorregut dels rius grans per la facilitat a la navegació que proporcionen. Aquests dos fets no poden resultar accidentals i que la colonització catalana no culminés en una colonització intensa de tot el continent nord-americà a partir del focus inicial de Terranova informa també que aquella colonització va tallar-se en benefici d'altres pobles (francesos i anglesos). Si no hagués existit un propòsit colonitzador en aquell indret, la presència de la toponímia catalana hi seria caòtica, no seguiria un patró.

Volem fer esment aquí de l'article del Joan Calsapeu Cabot escrit el 2005 amb el títol "Catalanismes en el planifesri de Sebastià Cabot (1544)" i que mostra la presència d'una toponímia catalana molt intensa en els moments inicials de la descoberta i exploració de Terranova.

A la web d'Histocat hem publicat anteriorment referències a l'exploració catalana de Terranova:

Armand Sanmamed, Qui és núm. 19: Joan d'Agramunt
Armand Sanmamed, Qui és núm. 52: Els Cabot
Armand Sanmamed, Qui és núm. 24: Miquel Rifós

Bibliografia a Internet:
Biografia de John Cabot al Dictionary of Canadian Biography Online
John i Sebastian Cabot a l'Enciclopèdia Catòlica
L'article Terranova al Viquipèdia
Joan Cabot a www.xpoferens.cat

Amb els botons de la part esquerra superior podreu ampliar el mapa i navegar-hi com feu habitualment amb el Google Maps.
Picant un cop sobre les xinxetes vermelles, s'obrirà una fitxa en la qual, quan ho hem considerat adient, hem escrit informació procedent del diccionari català-valencià-balear (http://dcvb.iecat.net/).
La línia blava del gràfic que connecta Bristol amb Terranova és el recorregut de Joan Cabot en el seu primer viatge de descoberta al servei del rei d'Anglaterra.
Si trobeu altres informacions sobre toponímia catalana a Terranova no dubteu a informar-nos. Les inclourem en aquest article citant el vostre nom. Gràcies.


Mostra Toponímia catalana a Terranova en un mapa més gran

Joan Cavaller
13 de juliol de 2009



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici